Kommunalt tilbud til indvandrere: “Vælg om du vil vaccineres af en mand eller en kvinde”

0
3599
Tilbuddet til borgerne i Tingbjerg om at blive vaccineret uden tidsbestilling gik i luften i mandags. Her står borgere i kø ved vaccinecenteret, der er indrettet i Tingbjerg Pensionist Center. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune har givet borgerne i ghettoområdet Tingbjerg mulighed for at vælge mellem en mand eller kvinde, når de skulle vaccineres. “Det var en fejl,” lyder det nu fra kommunen

“Du kan vælge om du vil vaccineres af en mand eller kvinde”.

Sådan lød det tilbud, som beboerne i det indvandrerdominerede boligområde Tingbjerg i Københavns Kommune i sidste uge modtog i deres e-boks.

1700 beboere har fået et tilbud om vaccine uden tidsbestilling i Tingbjerg. Det sker i et forsøg på at få flere til at lade sig vaccinere i området, hvor den frivillige tilslutning til vaccineprogrammet ligger under gennemsnittet. Og som et særligt tilbud har beboerne i området, hvor 79 procent er indvandrere eller efterkommere, altså kunnet vælge, om vaccine-sprøjten skal føres af en mand eller kvinde.

Det er Kristeligt Dagblad, der fortæller historien om det sharia-inspirerede initiativ. Det kommer i kølvandet på et lignende tiltag for nogle uger siden. Her kunne Kristeligt Dagblad fortælle, at Sundhedsstyrelsen i en pjece henvendt til indvandrere skrev, at man ifølge Koranen godt må lade sig vaccinere.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen og Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i København, i Tingbjerg i mandags, hvor tilbuddet om vaccinen uden tidsbestilling startede. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Det er Sundhedsstyrelsen, Region Hovedstaden og Københavns Kommune, der sammen står for det nye tiltag  i Tingbjerg om vaccine uden tidsbestilling. Men i følge Kristeligt Dagblad, er det kommunen, der står bag det opsigtsvækkende tilbud om at kunne vælge mellem en mand eller kvinde.

Efter en henvendelse fra avisen lyder meldingen fra kommunen dog nu, at der er sket en fejl. Tilbuddet skulle aldrig have været udsendt, lyder det fra kommunens chef for folkesundhed, Katrine Schjønning:

”Der er gået kludder i vores interne processer, og det her tiltag er aldrig blevet clearet de rette steder i organisationen,” skriver Katrine Schjønning til Kristeligt Dagblad.

“Det her tiltag er aldrig blevet clearet de rette steder i organisationen”

Katrine Schjønning,  chef for folkesundhed i Københavns Kommune, til Kristeligt Dagblad

Hun fortsætter:

”Det er ikke vores praksis at tilbyde frit valg i forhold til, om man vil behandles af en mand eller en kvinde – uanset om det handler om hjemmepleje eller vacciner – og det kommer heller ikke til at foregå på den måde i Tingbjerg i næste uge”.

Ifølge sundhedschefen ”gør kommunen alt” for at rette op på fejlen ved at lave nye plakater og ny information i området.

”Vi kan desværre ikke trække brevene i e-Boks tilbage,” skriver hun til avisen.