Fuldt tryk på kulkraften: Kina sviner som aldrig før

0
6532
I 2019 blev der bygget kulkraftværker med mere kapacitet end noget år tidligere i Kina. Arkivfoto

Mens danskerne shopper CO2 neutrale juletræer, fyrer kineserne løs med kul som aldrig før. Kampen mod klimaforandringer er ikke så vigtig som fortsat vækst.

Den kinesiske regering vil ikke forpligte sig til at reducere udledningen af klimagasser og investerer i virkeligheden i det modsatte. Der bliver bygget kulkraftværker som aldrig før, og samtidig har man åbnet mindst 40 nye kulminer. Den nye forurening svarer til det CO2 udslip som 50 millioner danskere ville stå for.

Alt sammen for at undgå et sammenbrud i den kinesiske økonomi og dermed for det politiske system, hvor de kinesiske kommunister er under pres fra to fronter. Dels begynder handelskrigen med USA at slå igennem i den kinesiske økonomi, der ofte bliver kaldt verdens fabrik. Dels har kineserne investeret voldsomt både derhjemme og i udlandet for at fremstå som verdens næste supermagt.

Med en overvågning af borgerne som er uden sidestykke i verden, kan de kinesiske kommunister forhindre mange protester. Men det kræver stadig vækst og stadig flere penge til borgerne for at undgå at korthuset ramler. Og de penge kommer fra vækst og billig, beskidt energi.

”Vi vil fortsat arbejde hårdt mod klimaforandringer, men på den anden side har vi en række udfordringer,” indrømmede landets vicemiljøminister Zhao Yingmin for nylig. Han fortsatte:

”Vi skal udvikle økonomien, sikre flere penge til folket, udrydde fattigdom og kontrollere forurening.”

Nye sorte rekorder

Tallene er overvældende og sorte som kul. I 2019 blev der bygget kulkraftværker med mere kapacitet end noget år tidligere. Og der er planer for i de kommende måneder og år at udvide kapaciteten med 121 gigawatt. De største danske vindmøller, der nu bliver testet, har en maksimal kapacitet på 8 megawatt.

Med andre ord svarer de kinesiske planer til 15.000 af de største vindmøller, man lige nu kan forestille sig – forudsat at vinden blæser optimalt. Og de nye kraftværker skal fyre kinesiske kul. Derfor har man åbnet 40 nye kulminer, mens landets forhandlere tager rundt til klimakonferencer og bedyrer, at man tager klimaforandringer alvorligt.

De 40 miner er blevet godkendt i år og de kan producere 200 millioner tons om året. I hele 2018 blev der åbnet miner med en kapacitet på 25 millioner tons. Denne eksplosion i sort energi svarer til mindst 600 millioner tons CO2, da kul i bedste fald skaber tre gange så meget CO2 som sin egen vægt.

Hvis man ikke allerede har fået nok af de deprimerende tal, så svarer det så igen til at den kinesiske udstødning af klimagas alene fra dette stiger med omkring seks procent. Hvis man accepterer de mest klimapessimistiske tal om at hver dansker udleder 12 tons CO2 om året, så svarer denne stigning til 50 millioner danskeres klimapåvirkning. Så meget for CO2 neutrale juletræer.