”Kan jeg bare få lidt indflydelse, har det været det hele værd”

0
1521
Grethe Møgelvang, lokalformand, Dansk Folkeparti Syddjurs

SPIDSKANDIDATEN | Grethe Møgelvang kom sidste år i byrådet i Syddjurs Kommune som suppleant. Nu er hun spidskandidat og klar til fire år, hvor hun vil kæmpe for de ældre, for fiskeriet og imod miljøministerens planer om en naturnationalpark

“Jeg er sådan en type der siger, at ‘det kan jeg lige ordne'”.

Sådan fortæller Dansk Folkepartis spidskandidat på Syddjurs, Grethe Møgelvang. Og det gør hun så, den 69-årige billedkunstner fra Mørke.

Er der brug for en hjælpende hånd, står hun klar. Derfor sagde Grethe Møgelvang ja, da den mangeårige DF-profil i Syddjurs, Per Dalgaard, i foråret 2020 flyttede fra kommunen og overlod pladsen i byrådet til Grethe, der blev suppleant til kommunalbestyrelsen ved valgene i 2013 og 2017.

DF fik i 2017 valgt tre ind i byrådet i Syddjurs, men først forlod den ene DF og blev løsgænger efter at være blevet mødt af et mistillidsvotum i gruppen, og siden skiftede den anden DF’er til Nye Borgerlige. Grethe Møgelvang er nu ene om at holde skansen for DF i Syddjurs i dag, og derfor har der i den grad været brug for Grethes det-kan-jeg-lige-ordne-indstilling.

For ud over at skulle føre valgkamp og klare opgaven som formand for DF på Syddjurs, har Grethe Møgelvang også skullet bruge en stor del af september på langstrakte budgetforhandlinger i Syddjurs Kommune. Og så har Grethe som lokalformand også skullet rundt og skaffe 25 stillere for at DF kan blive opstillingsberettiget igen i Syddjurs. Det er nemlig et krav, da partiet ikke længere er repræsenteret i byrådet af nogle af personer, der blev valgt ind i 2017.

Dansk Folkeparti har fået Dannebrog op i byrådssalen i Syddjurs.

Vil gøre en forskel

Grethe Møgelvang lyder da også som en travl kvinde, da ditOverblik fanger hende på telefonen en mandag hjemme i Mørke. Men selv om det lyder til, at der har været lige lovlig meget at se til de seneste uger, så har Grethe Møgelvang stadig masser af lyst til politik.

”Jeg vil gerne gøre noget for samfundet, og jeg mener, at jeg har noget at bidrage med, og kan jeg bare få lidt indflydelse, så har det været det hele værd,” siger Grethe Møgelvang.

Hun nævner som eksempel en aktuel sag om en havplan, som hun har arbejdet meget med.

”Jeg kommer ud af en fiskerfamilie, så fiskernes situation ligger mig meget på sinde. Derfor gør det mig også glad, når der møder fiskere op til byrådsmødet forleden og stiller spørgsmål til havplanen. Det ser jeg som et kæmpe cadeau, og et eksempel på, at mit arbejde kan gøre en forskel,” siger Grethe Møgelvang.

”Jeg kommer ud af en fiskerfamilie, så fiskernes situation ligger mig meget på sinde”

Grethe Møgelvang har besøg på Syddjurs af DFs dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard. Sammen kæmper de imod at gøre nationalparken i Mols Bjerge til en naturnationalpark.

Samarbejde med Christiansborg

En anden sag, som hun har brugt mange kræfter på, er kampen mod miljøminister Lea Wermelins planer om naturnationalparker i Mols Bjerge og Kaløskovene. En sag som Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard også har engageret sig i, efter afsløringer af, hvordan et såkaldt rewilding-projekt, der skal styrke biodiversiteten i Mols Bjerge og er en forløber for naturnationalparken, har ført til undernærede og døde heste og kvæg.

”Jeg er glad for, at DF på Christiansborg er kommet så hurtigt ind over denne sag. Det er fantastisk, at vi som parti kan hjælpe hinanden. Jeg synes det viser, at vi i bund og grund er gode til at samarbejde og hjælpe hinanden i vores parti,” siger Grethe Møgelvang.

At hun er DF’er, lå ikke i kortene. I mange år var Grethe Møgelvang medlem af Venstre, men i 2007 meldte hun sig ud, fordi hun var utilfreds med Lars Løkke Rasmussen, og samme år stemte hun til folketingsvalget på DFs nuværende næstformand Morten Messerschmidt, som dengang var opstillet på Djursland.

”Jeg meldte mig ind i DF i 2012, og siden har jeg hjulpet med alt muligt i partiet. For jeg er sådan en type, der siger, at det kan jeg lige ordne. Og det har jeg det rigtig godt med. For det gør jo, at man får en masse gode oplevelser,” siger DFs spidskandidat på Syddjurs, der heldigvis også har tid til andet end politik, blandt andet sin familie. Det gælder ikke mindst de fire børnebørn, der snart får selskab af et oldebarn.

Gretjhe Møgelvang er biledkunstner og har i 30 drevet Galleri Møgelvang i Mørke.

8 spørgsmål til Grethe Møgelvang

Hvorfor er du aktiv i politik?

Jeg voksede op i et hjem hvor den politiske indflydelse på vores families daglige liv havde stor betydning. Min far var meget aktiv i fiskeriforening og Dansk Fiskeriforenings hovedforening, desuden havde vi en betydningsfuld lokalpolitiker på Christiansborg for Venstre som jeg synes var meget betydningsfuld for de lokale landbrug og fiskere. Det var med til at give mig stor interesse for politik og samfundets indflydelse på borgere og lokalsamfund. Meldte mig i politisk parti da jeg fik stemmeret som 21 årig. Mit første valg var afstemning til EF i 1972.

Hvad bliver din og DFs mærkesag til valget?

Idet Syddjurs Kommune ligger som nr 2 på listen over ældre over +65 er fokus på ældre og seniorerne sættes kraftigt ind her i valgkampen.. Det vil være det område som får stor fokus. Jeg mener at velfærd og ordentlighed både på ældre og socialområdet er vigtigt. Enhver borger bør have den hjælp de har behov for uanset alder.

På børne og unge området er vi netop i gang med at bygge ny dagsinstitution og en helt ny skole er også i gang. Den vil komme til at rumme Udskoling, PPR, Ungdomsskole, Idrætshaller og flere andre idrætsgrene. Desuden ønsker Df også satsen for pasning af børn i eget hjem sat op. Vækst i bosættelser og styrkelse af vores erhvervsvirksomheder ligger højt på listen. Gennem både kommunal og frivilligt arbejde vil vi styrke fritidsliv- kulturliv- kulturhuse og mange af de fritidsaktiviteter der er til stede i både vores byer og landsbyer. En styrkelse af Grøn iværksætteri er med på tegnebrættet.

Dyrevelfærd skal styrkes, derfor nej tak til omlægning af Nationalpark Mols Bjerge til Naturnationalpark. Vi vil ikke se dyr sulter ihjel mere. Sag omkring Havplan fylder lige pt en del.

Grethe Møgelvang er klar til valgkamp som spidskandidat i Syddjurs Kommune og kandidat til regionsrådet.

Nævn et par vigtige resultater, som DF har opnået i den forgangne valgperiode?

Dannebrog i Byrådssalen. Plant 1 træ for hver nyfødt borger i kommunen pr år. Borgerrådgiver- her afventes et svar fra staten omkring tilskud, men får vi ikke det er der opbakning til at få ansat en Borgerrådgiver. Whistleblowerordning—her fik Df hjælp fra Eu lige pludselig- da det nu skal indføres. 😊

Hvad bliver den store ‘sag’ til kommunalvalget i jeres kommune?

Ældre og socialområdet—jeg tror også sag om naturnationalparker kommer til at fylde en del lokalt.

Hvad er DFs nuværende rolle i byrådet?

DF er sammen med øvrige Blå partier i opposition til en rød gruppe på 14. desværre bruger de 14 gerne deres ensidige magt, det skaber ikke gode relationer os imellem

Er DF i valgforbund – og med hvem?

Er besluttet, men ønskes ikke offentliggjort endnu – en fælles beslutning med aftaleparter.

Hvordan skal I føre valgkamp?

Vi har netop overstået to store messer, og gadekampagner vil fylde en del. Vælgermøder, SOME medier, bannerreklame online- avisannoncer-  husstandsomdelte flyers, store bannere i landskabet- bilreklamer- plakater- personlige ”give away” ting.

Når valget er slut – hvordan håber du så, at det er gået?

I 2017 fik vi 3 indvalgt grundet DF var den store i valgforbundet. Optimistisk set og via valgforbund tror vi på 1-2 denne gang.

Grethe Møgelvang med hunden Milo.