Kælling eller homo? Filminstituttet må ikke censurere i manuskripter

0
3218
"Ligner jeg en kælling," spørger Ternet Ninja.I bogen, der er forlæg for filmen, lyder spørgsmålet fra den besatte dukke: "Ligner jeg en homo?". Illustration fra filmen

Manuskriptet til filmen “Ternet Ninja” blev ændret efter ønske fra Det Danske Filminstitut. Kulturminister Mette Bock (LA) fastslår overfor Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen, at filminstituttet ikke må censurere. “Det var heller ikke et krav,” siger instituttet

”Ligner jeg en kælling?”.

Sådan siger ninjadukken til drengen Aske i Anders Matthesens nye, superpopulære animationsfilm ”Ternet Ninja”.

Faktisk skulle ninjadukken have sagt ”Ligner jeg en homo?”. Men ifølge Anders Matthesen pressede Det Danske Filminstitut på for at få fjernet udtrykket homo, og de forsøgte også at få kælling ændret til ”tøs”. Men her satte komikeren hælene i:

”Så sagde jeg, at vi kan blive ved med at lave det om fra nu af og til juleaften. Det er ikke meningen, det skal være sympatisk, det Ternet Ninja siger her… Det er jo ikke, fordi jeg synes, at man skal kalde piger for kællinger eller ikke kan lide homoseksuelle,” sagde Anders Matthesen før premieren til Radio24syv.

Minister: DFI må ikke udøve censur

Det Danske Filminstitut (DFI) har efterfølgende afvist, at der var tale om censur. Det var bare et forslag. Og kulturminister Mette Bock (LA) slår nu også fast, at DFI ikke må censurere. Det gør hun i et svar til Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen, som på baggrund af Matthesens udtalelser har spurgt  hvad ministeren mener om, at en statslig kulturinstitution censurer og dermed begrænser den kunstneriske ytringsfrihed.

Mette Bock skriver:

”Det Danske Filminstitut hverken kan eller må udøve censur, der begrænser den kunstneriske frihed. Det forventer jeg heller ikke er tilfældet i forbindelse med støttetildelingen til filmen Ternet Ninja”.

”Det Danske Filminstitut hverken kan eller må udøve censur, der begrænser den kunstneriske frihed”

Mette Bock, kulturminister, i svar til Alex Ahrendtsen

DFI: Matthesens eget valg

Det Danske Filminstitut forklarer selv forløbet sådan her:

”Til udviklingsstøtte-samtalen blev det foreslået Anders Matthesen, at han kunne overveje replikken ‘Ligner jeg en homo?’. Han har derfra selv valgt at ændre det. Det har aldrig været et krav fra DFI i forhold til at få støtte,” siger Marianne Moritzen, der er afdelingschef for spillefilm hos DFI, til Filmz.dk.

Matthesen selv siger sådan her:

”Der var ingen, der stillede krav, men nogle kunne mærke, at de blev forargede over det. Så vi ændrede det til ‘kælling’,” siger Matthesen til Berlingske.

Ternet Ninja har fået 6,7 millioner kroner i støtte fra DFI. Filmen havde premiere 25. december og solgte den første uge 345.947 biografbilletter. Det er ny rekord for en dansk film.