Justitsminister bakker DF op: Livstidsdømtes dating er stødende

0
1872
(ARKIV) Herstedvester fængsel i Albertslund mandag den 4. september 2017. Livstidsfanger må ikke lære nye folk at kende uden for fængslet, mens de afsoner, mener DF og S. Begrænsningen kan føre til desperate fanger, frygter fængsler. Det skriver Ritzau, onsdag den 30. januar 2019.. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil stoppe livstidsdømtes mulighed for dating i fængslerne. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har bedt sit ministerium undersøge, hvordan de livstidsdømtes muligheder for at skabe nye relationer kan begrænses

Det er stødende for de pårørende, når livstidsdømte fanger kan dyrke dating i fængslerne.

Det siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K), som har sat sit ministerium til at undersøge mulighederne for at begrænse livstidsdømtes relationer.

Han bakker dermed op om Dansk Folkeparti, som har rejst et beslutningsforslag i Folketinget om sagen. Forslaget, som ditOverblik tidligere har omtalt, skal forhindre livstidsdømte som Peter Madsen og Peter Lundin at udnytte deres kendiseffekt til at score nye partnere.

”Livstidsfanger, der har begået de værst tænkelige forbrydelser, skal ikke bruge fængslerne som datingcentraler. Det er stødende for de pårørende, som dagligt må leve med erindringen om de forbrydelser, der er begået,” siger Justitsministeren til Ritzau.

Ubådsmorder havde besøg af fire kvinder

Dansk Folkeparti rejste beslutningsforslaget kort før jul. Det skete bl.a. med baggrund i medieomtale af ubådsmorderen Peter Madsen, som over en kort periode havde besøg af fire kvinder, mens han sad i Storstrøm Fængsel.

”De forbrydelser, som livstidsdømte har begået, har ofte fået stor medieomtale, og de dømte ender derfor med at blive landskendte. Forslagsstillerne finder det dybt urimeligt, at livstidsdømte først kan bruge den kendisfaktor, de får gennem medierne i forbindelse med retssagen, til at møde kvinder og i en del tilfælde dernæst bruger kriminalforsorgen som giftecentral. I dag er det alt for let for livstidsdømte at stifte nye bekendtskaber og få besøg af dem,” skriver DF i sit beslutningsforslag, som retsordfører Peter Kofod er ordfører på.

Socialdemokratiet har tidligere erklæret sig enige med DF. Venstre vil afvente Justitsministeriets undersøgelse, inden partiet tager stilling:

”Der skal sættes nogle grænser. Det er jeg helt enig med DF i. Vi skal så undersøge, hvilke muligheder der er for det,” siger Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til Ritzau.

Forbund advarer

Fængselsforbundet advarer mod forslaget:

”Vi kan se allerede i dag, at indsatte, som ikke har et familieliv, har det utroligt hårdt i fængslerne. Hvis man ikke giver dem en sikkerhedsventil og en mulighed for at leve noget, der minder om et normalt liv, så får vi meget desperate indsatte,” siger sekretær i Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen, til Ritzau.

Blandt det sager, der virker stødende, er ifølge Dansk Folkeparti omtalerne af trippelmorderen Peter Lundins ægteskaber i fængslet. Peter Lundin fik livstid for at myrde og partere en kvinde og hendes to sønner. Siden er han blevet gift to gange. Den ene af kvinderne har overfor BT beskrevet, hvordan de fik stillet en besøgslejlighed til rådighed i Herstedvester og hvor nemt hun fik en besøgstilladelse.

”Jeg havde en samtale på ti minutter med en psykolog, hvor Peter Lundin var til stede. Han spurgte, om jeg var klar over, hvad han var dømt for, og det svarede jeg bare ja til,” har hun fortalt til B.T. i artiklen »Peter Lundins ekskone advarer: Det var for nemt«.