Trods dødsbrande: Minister vil ikke flytte ansvar for brandsikkerhed

0
1559
27 ud af 264 dødsofre for ildebrande i årene 2014 til 2017 var beboere på plejehjem. Arkivfoto

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) afviser DF-forslag om at flytte ansvaret for brandsikkerhed fra kommunerne til de kommunale beredskaber. 31 ældre er omkommet i brande på plejehjem siden 2014

Brandsikkerheden var fuld af mangler, da tre ældre kvinder i august døde ved en brand på plejehjemmet Farsøhthus i Allingåbro på Djursland.

Der var ingen sprinkleranlæg, spisekøkkenet var indrettet i flugtgangen og flere påbud var ikke blevet fulgt. Samtidig havde plejehjemmet fået dispensation fra brandsikkerhedsreglerne, fordi det lå ved siden af brandstationen. En dispensation, som kommunen siden har erkendt var en fejl.

Dansk Folkeparti har på den baggrund rejst et beslutningsforslag om, at ansvaret for brandsikkerhed skal flyttes fra den kommunale bygningsmyndighed til de kommunale beredskaber, i praksis de kommunale beredskabskommissioner.

Men det afviser transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) nu overfor Altinget.

“Det er en helt grundlæggende regel i byggeloven, at det er ejerens ansvar, at en bygning til enhver tid er lovlig. Den foreslåede ændring vil derfor ikke ændre på, at det er ejerens ansvar, at bygningen altid overholder brandkravene,” skriver ministeren i en mail til Altinget.

34 plejehjemsbeboere døde i brande siden 2014

I følge Altinget er mindst 34 ældre omkommet i brande på plejehjem siden 2014. Dermed udgør plejehjemsbeboere hvert 10. offer for dødsbrande i Danmark.

Ole Birk Olesen har nu bedt sit ministerium om at undersøgebrandsikkerheden i plejeboliger i alle landets kommuner. På den baggrund vil der blive taget stilling til, om der er grundlag for at ændre reglerne, skriver ministeren til Altinget.

Dansk Folkepartis beslutningsforslag er i tråd med holdningen hos Danske Beredskaber,  sammenslutningen af de kommunale beredskabsenheder. Herfra har man i et åbent brev påpeget, at det er et problem, at det er bygningsmyndigheden, der har ansvaret. DF er på linje og mener, at man ved at flytte ansvaret kan sikre, at der ikke ligger økonomiske hensyn til grund, hvis der gives dispensation til visse brandkrav i en kommunal bygning.

Kommunalordfører Susanne Eilersen har understreget, at der ikke er grund til at betvivle, at de kommunale bygningsmyndigheder gør deres bedste.

“Men når det handler om brandsikkerhed er der som regel behov for specialviden, som det naturligvis kan være vanskeligt for en bygningsmyndighed at besidde,” skriver DF i sit beslutningsforslag.

Ole Birk Olesen sendte i efteråret et brev til landets kommuner, hvor han indskærpede deres ansvar for at sikre, at brandsikkerheden er i orden.