Terroristerne der ville slå til mod Jyllands-Posten løslades – de er stadig farlige

0
2184
Det svenske sikkerhedspoliti Säpo. Foto: Säpo

En svensk islamistisk terrorcelle med fire medlemmer, der i 2010 planlagde et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, løslades fra svenske fængsler om et par måneder. Det sker selv om flere af gruppens medlemmer vurderes at være farlige, i følge nyhedssitet DOKU.nu

De fire terrorister, der i 2012 blev dømt i Danmark for planer om et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København, kommer snart på fri fod. Terrorgruppen, hvor af tre af medlemmerne blev anholdt i en lejlighed i Herlev i 2010, skal efter svensk lov løslades, når de har udstået to tredjedele af deres straf, hvilket sker den 29. december 2018. Det fremgår af en artikel på nyhedssitet DOKU.nu, der laver afslørende journalistik om radikale, islamistiske grupper i Sverige.

De fire terrorister blev idømt 12 års fængsel i Danmark i 2012. Efter to år blev de udvist til Sverige, og her har de siddet fængslet siden.

DOKU.nu har fået adgang til papirer fra den svenske kriminalforsorg om de fire terrorister, hhv. Munir Awad, Mounir Dhahri, Omar Aboelazm og Sahbi Zalouti. Det fremgår af papirerne, at flere af medlemmerne har udvist dårlig opførsel i fængslet og at to af dem har forsøgt at radikalisere medfanger. Alligevel kan de se frem til at blive løsladt.

“Doku har gennemgået dokumenter fra de straffesager, der kortlægger mændenes tid i svensk fængsel. Gennemgangen viser, at mindst et par af dem sandsynligvis stadig vil have en religiøst voldelig overbevisning og kan udgøre en trussel mod det svenske samfund, når de frigives,” skriver DOKU.nu.

DOKU.nu gik i luften for nogle uger siden og har allerede bragt flere afsløringer af islamistiske aktiviteter i Sverige. Senest har journalister afsløret, at terroristerne, der ville angribe Jyllands-Posten, har forsøgt at radikalisere medfanger i fængslet.

Manipulering med telefonopkald

I følge papirerne har den ene af mændene, Munir Awad, gentagne gange forbrudt sig mod reglerne i fængslet. Han har blandt andet forsøgt at manipulere med telefonopkald til sin kone, så han kunne komme i kontakt med personer udenfor fængslet, han ikke havde tilladelse til at kontakte.

Kriminalforsorgen beskriver også en stigende religiøs aktivitet hos Munir Awad, der, som det hedder, har “forsøgt at påvirke andre mennesker på en måde, som alvorligt forstyrrer orden og sikkerhed”.

Munir Awad nægter selv disse anklager, i følge materialet. Men den 19. februar 2018 skriver anklageren i følge DOKU.nu, at Munir Awad har “et netværk af radikale personer”, og at “risikoen for hans tilbagevenden i kriminalitet og voldelig forbrydelse” anses for at være høj.

Det planlagte terrorangreb i 2010 på Jyllands-Postens kontorer på Rådhuspladsen i København skulle have været hævn for avisens offentliggørelse af Muhammed-tegningerne i 2005. Gruppen havde anskaffet sig automatvåben med lyddæmpere, en pistol, ammunition og 200 plastikstrips til håndjern, og planen var at gennemføre en massakre på avisens journalister. Men takket være længere tids overvågning fra det svenske sikkerhedspoliti Säpo blev gruppen afsløret, og kort før effektueringen af terrorangrebet kunne tre af gruppens fire medlemmer anholdes i lejligheden i Herlev. Det fjerde medlem, Sahbi Zalouti, blev pågrebet i Stockholm.

Læs artiklen i Doku.nu: Terroristen försökte radikalisera sina medfångar