Islamistpenge vender tilbage til Sverige

0
559
Vetenskabsskolan i Gøteborg. Screenshot af vetenskabsskolan.se

Den ekstremistiske bagmand i en række svindelsager, der selv er forsvundet ud af Sverige, er begyndt at sende mange millioner tilbage til sin familie i Göteborg

Abdel Nasser El Nadi blev kendt som islamistrektoren efter at hans skole i Göteborg blev afsløret sidste år som en propagandamaskine. Og sammen med fem andre af hans bekendte blev han udvist af landet af de svenske sikkerhedsmyndigheder. Men det er de millioner, han har snydt den svenske stat for, som gør ham særlig farlig.

Afsløringerne kommer i GT, en aftenavis fra Göteborg, der har fulgt skandalerne omkring Abdel Nasser El Nadi nøje. Avisen kan fortælle, at et større, to-cifret millionbeløb er ført tilbage til fem virksomheder, som islamistrektorens familie kontrollerer. Og nogle af pengene er investeret igen – blandt andet i biler.

Penge som Abdel Nasser El Nadi selv tidligere har ført ud af landet, blandt andet til Saudi Arabien og Malta. Pengeoverførsler, som var centrale, da de svenske myndigheder forsøgte at få ham dømt for hvidvask og skattesvindel – oven i straffen for at støtte voldsparat islamisme. En sag, som myndighederne dengang måtte opgive på grund af mangel på beviser.

Videnskabsskolen

Skolen med det svenske navn Vetenskabssskolen fik gennem en række år 275 millioner svenske kroner fra staten. Den hævdede, at den ikke havde noget religiøst tilhørsforhold. Det troede myndighederne længe på, mens elever og forældre kunne fortælle om stadig mere ekstreme undervisningsformer og en åbenlys begejstring for de mere ekstreme sider af islam.

Men det var rektoren selv, der fik skolen i myndighedernes søgelys med sine holdninger og sit pengecirkus. Hans svenske advokat hævdede dengang, at der bare var tale om et lovligt overskud på skoledriften. Svenske journalister har dengang og nu tegnet et andet billede.

Da Abdel Nasser El Nadi trak sig fra skolen, solgte han den til en bekendt, der til gengæld hver måned skulle overføre en kvart million svenske kroner til Nadis eget selskab med det opfindsomme navn Kundskabsmakten AB. Kontrakten, der løber til 2028, svarer til, at 500 svenske kroner for hver elev afleveres til den tidligere rektor, der nu lever i skjul i udlandet.

Kilder; SVT, GT, Expressen og Doku.nu.