Hvad sker der, Sverige: Svenskere gider ikke miljøspørgsmål

0
1978
Greta Thunberg på sin 17 års fødseldag forleden, hvor hun klimastrejkede foran Rigsdagen. Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Det kan godt være, at nogen anser Greta Thunberg for at være årets person i 2019, men svenskerne deler ikke hendes optagethed af klima og miljø

Dengang miljøproblemer var konkrete og nærværende, da gik svenskerne meget mere op i de spørgsmål. Tilbage i 1988, hvor debatter om atomkraft, forsuring af de svenske søer og udslip af kviksølv optog de fleste svenskere, fandt 46,1 procent af broderfolket, at netop miljøpolitik kunne afgøre deres valg af parti. Det tal er faldet løbende siden og nåede ved forrige års valg i Sverige ned på 17 procent

”Svenskerne er immune overfor Gretas budskab,” fastslår kommentatoren Thorbjörn Nilsson i avisen Expressen i dag. Han fortsætter:

”Det er fascinerende, nu hvor en svensker rejser verden rundt og skaber vækkelse og debat overalt, hvor hun kommer frem. Samtidig er det herhjemme sådan, at ser man på rapportens tal, så er det epoken med forsuring og kviksølv, der springer i øjnene – ikke epoken nu, hvor den globale klimakrise eskalerer.”

Rapporten om vælgerholdninger og hans eget indspil i debatten kommer samtidig med at den svenske regerings milliarddyre satsning på klimatiltag viser sig nærmest at virke modsat. Regeringen har hævdet, at den vil sænke udslippet af klimagasser, men ifølge en måling steg udslippet i 2019 med knap fire procent sammenlignet med året tidligere.

Konservativ mærkesag

Den svage interesse afspejler, at miljø- og klimabekymring er blevet venstrefløjens domæne. Vänsterpartiet og de grønne fik ved det valg godt 12 procent af stemmerne til sammen. Deres opbakning svarer til en stor del af de vælgere, der tænker på klima og miljø, inden de sætter et kryds.

Tidligere var det faktisk de borgerlige partier, der førte an i debatten om miljø og klima. Landets første borgerlige statsminister, Thorbjörn Fälldin, var netop meget optaget af miljøspørgsmål. Herunder landets kontroversielle atomprogram, som netop socialdemokraterne i den grad støttede.

Hvis Greta Thunberg lader sig gå på af denne vurdering, kan hun glæde sig over en anden, personlig fremgang. Ifølge sitet Rover, der skaffer pasning af hunde og skriver om hundes forhold, så er navnet Greta blevet populært hos svenske hundeejere. I forvejen ser 92 procent af svenskerne hunde som en del af familien og nu bliver den nye hvalp gerne kaldt Greta – navnet øgede i popularitet med 172 procent fra 2018 til 2019.