MORGEN: Iransk general hyldet som martyr på Rådhuspladsen | Ellemann tvunget til at slå hårdt ned på Kristian Jensen

0
2075
Mindehøjtidelighed for den iranske General Qassem Soleimani og Abu Mahdi Al-Muhandis på Rådhuspladsen i København søndag. Begge blev fredag den 3. januar 2020 dræbt i et amerikansk droneangreb ved lufthavnen i Iraks hovedstad, Bagdad. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Iransk terrorgeneral på hyldet som martyr på Rådhuspladsen i København

100 deltog søndag aften i demonstration, der hyldede den dræbte iranske general Qassem Soleimani. Pia Kjærsgaard er forarget

DEMONSTRATION | Beskæmmende, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Pia Kjærsgaard om den demonstration, der søndag aften fandt sted på Råpdhuspladsen. Her var ca. 100 personer samlet for at hylde den iranske general Qassem Soleimani, som sidste fredag blev dræbt af amerikanerne ved et droneangreb i Bagdad.

Soleimani var ansvarlig for terroraktioner udenfor Iran, der menes at have kostet tusindvis af mennesker livet. Han var ifølge amerikanerne i Bagdad for at planlægge nye angreb på USA-interesser i Mellemøsten, men søndag blev han hyldet som en martyr på Rådhuspladsen i København.

“Jeg mener godt, at man kan bo i Danmark og synes om de værdier, vi har her i landet, samtidig med, at man støtter op om de værdier, som Soleimani stod for,” siger en af de tilstedeværende til demonstrationen, Abas Youssef, til Berlingske.

Pia Kjærsgaard er dybt forarget:

“Det er beskæmmende, at nogen som helst ønsker at hylde ham. Og endnu mere at det sker her i Danmark. Folk der hylder ham, må ønske iranske tilstande i Danmark. Nej tak siger jeg. Og samtidig minde om at ingen bliver tvunget til at være i Danmark,” skriver hun på Facebook.

Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Skaarup: Europarådets kritik af Danmark totalt usaglig

”Det må aldrig blive sådan, at afviste migranter føler sig så velkomne og luksuriøst behandlet, at de ligefrem nyder udvisningen,” skriver DFs retsordfører Peter Skaarup i Jyllands-Posten

AFVISTE | Danmark kritiseres for at behandle afviste asylsøgere inhumant i en nylig rapport fra Europarådet. I et indlæg i Jyllands-Posten problematiserer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, rapportens konklusioner. Peter Skaarup skriver blandt andet:

“For det første er det meningen, at afviste migranter skal rejse hjem, når deres opholdsgrundlag tages fra dem. Det siger vel også det hele, at de vælger at blive i Danmark, når de er udvist – værre har de det så heller ikke.

Dernæst har vi i Danmark ekstremt høje standarder internationalt set – i vores fængsler og udrejsecentre. Der er næppe mange lande uden for Skandinavien – om nogen – der ville kunne måle sig med vores høje standarder.

Endelig er en afvisning altså en afvisning. Det må aldrig blive sådan, at afviste migranter føler sig så velkomne og luksuriøst behandlet, at de ligefrem nyder udvisningen og benytter den som sovepude.”

IS-krigere i Syrien. Foto: Uncredited/Ritzau Scanpix

Dansk syrienskrig anholdt i Tyrkiet

IS-krigeren Jacob el-Ali, der optrådte med afhuggede hoveder på facebook, er blevet anholdt i Tyrkiet

SYRIENSKRIGERE | Den 31-årige dansk-palæstinensiske syrienskriger Jacob el-Ali, der blandt andet har optrådt på Facebook foran afhuggede hoveder i IS-højborgen Raqqa, er blevet anholdt i Tyrkiet. Det skriver Ritzau.

Jacob el-Ali rejste i 2013 fra Ishøj til Syrien for at tilslutte sig Den Frie Syriske Hær, der kæmpede side om side med IS. I 2014 kom det til et opgør mellem de to bevægelser, og Jacob el-Ali hævder selv, at han blev tvunget til at melde sig under Islamisk Stats sorte fane.

Efter facebook-billederne med afhuggede hoveder blev Jacob el-Ali fængslet in absentia for at have tilsluttet sig IS. Han har i følge sin forsvarsadvokat Mette Grith Stage tidligere forsøgt at blive anholdt og udleveret til Danmark. Hun vurderer, at det stadig er hans ønske:

“Nu har jeg jo ikke været i kontakt med ham, men det har længe været hans holdning, og det formoder jeg, at det fortsat er. Han har jo ikke fået meget hjælp til det fra myndighederne, så vi håber, at det nu lykkedes,” siger forsvarsadvokaten til TV 2 søndag.

Venstres Kristian Jensen og Venstres Jakob Ellemann-Jensen under statsminister Mette Frederiksens spørgetime i Folketingssalen i december 2019. Venstres gruppeledelse har degraderet tidligere næstformand Kristian Jensen og strippet ham for alle poster. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kommentatorer: Ellemann var nødt til at reagere hårdt

Venstres nye formand var nødt til at slå hårdt ned på Kristian Jensen, hvis han ikke skulle bekræfte billedet af sig selv som en svag leder

VENSTRE | Det var en hård men nødvendig reaktion fra Venstres nye leder Jakob Ellemann-Jensen, da han lørdag aften meddelte partiets tidligere næstformand Kristian Jensen, at han bliver frataget sit eneste ordførerskab og øvrige poster i partiet. Det vurderer de fleste kommentatorer.

Øksen faldt over Kristian Jensen, fordi han i søndagens Jyllands-Posten gav et stort interview, hvor han anbefalede at Venstre og Konservative går sammen med regeringen og Radikale Venstre om en stor 10-årig reformplan. Kristian Jensen havde ikke på forhånd orienteret ledelsen om interviewet, og hans synspunkter er ikke i overensstemmelse med partiets politik.

Jyllands-Postens politiske redaktør Marchen Njel Gjertsen skriver, at det var nødvendigt med en afklapsning af Kristian Jensen, hvis ikke Venstres nye formand skulle fremstå svag:

“Sololøbet fra Jensen kaldte i sig selv på en hård sanktion. Men at Ellemann i forvejen havde brug for at skære igennem som leder, hvis ikke han selv ville ende med at fremstå svækket og konfliktsky, gjorde ikke afklapsningen mindre nødvendig,” skriver hun.

Samme vurdering har Avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding. I følge ham var der ved at brede sig en opfattelse i Venstre af, at Jakob Ellemann-Jensen ikke er trådt i karakter som Venstre-høvding, fordi han har accepteret at flere MFere er kommet med solo-udmeldinger. Som Funding skriver, har gruppemedlemmer “taget sig friheder, man normalt ikke tolererer i politik”.

“Jakob Ellemann-Jensen har med andre ord været under pres for at sætte sig i respekt, og det blev altså Kristian Jensens interview i Jyllands-Posten, der var den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over,” skriver han under overskriften “En stærk reaktion fra en svækket leder “.

“Jakob Ellemann-Jensen har med andre ord været under pres for at sætte sig i respekt”

Thomas Funding, politisk redaktør, Avisen Danmark
Terminsprøve i matematik for 2 g på Borupgaard Gymnasium. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Borgerlige politikere: Præstationsræs i gymnasiet er en myte

Forsimplet og ensidig debat om præstationssamfundet, mener borgerlige uddannnelsesordfører

UDDANNELSE | Er danske gymnasieelever udsat for et voldsomt præstationspres, hvor krav om høje karakter giver dem stress og dårlig trivsel? Hvis man skal tro SF, så er svaret ja. Derfor foreslog partiets uddannelsesordfører Jacob Mark i sidste uge, at der skal lægges et loft over karakterkravene til de videregående uddannelser, så der ikke må kræves mere end 10. Uddannelser med højere karakterkrav, skal i stedet tilbyde en optagelsesprøve, mener SF.

Men spørger man borgerlige politiker, er fortællingen om præstationssamfundet, der presser eleverne, forsimplet og ensidig. Det siger flere borgerlige uddannelsesordfører i dag til Berlingske:

”Jeg er endnu ikke blevet præsenteret for undersøgelser, hvor der er evidens for, at et højt præstationsræs og stort fokus på karakterer giver en lavere trivsel,” siger de konservatives undervisningsordfører Mai Mercado.

Henrik Dahl (LA), Marie Krarup (DF) og Ellen Thrane Nørby (V) bakker op.

”Det er for nemt at sige, at det handler om karakterer og skolen. Jeg tror, at det er perfekthedskulturen, hvor man skal være perfekt på sociale medier, se godt ud og være god til det hele, der presser dem,” siger Ellen Thrane Nørby til Berlingske, mens Henrik Dahl kalder præstationssamfundet en myte.

TWITTER

DFs formand Kristian Thulesen Dahl kommenterer søndagens demonstration på Rådhuspladsen, hvor den iranske general Soleimani blev hyldet som martyr:


Marie Krarup skriver på Twitter om regeringens planer om “Barnets lov”, der indebærer flere tvangsfjernelser:


DFs udenrigsordfører Søren Espersen har denne kommentar på Twitter til oplysningen om, at en IS-kriger anholdt i Tyrkiet vil til Danmark: