Hvad sker der, Sverige? Østeuropæere flygter fra karantæne – men danskere er ikke velkomne

0
2665
Forårsliv i Stockholm torsdag: "Karantæne-turister" rejser til Stockholm for at nyde gæstfriheden, de åbne restauranter og udsigten til en tur til frisøren. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Stockholm forventer nu, at hver fjerde i byen har eller har haft corona virus inden 1. maj. Samtidig fortæller man om mange turister, der stikker af fra hjemlandets karantæne for at feste i Stockholm

Det er frisørsaksen og chancen til at gå ud og spise, der frister. Avisen Aftonbladet har været rundt til en række frisører, der kan fortælle om helt nye kunder fra Syd- og Østeuropa, der kommer for at kunne gå frit omkring og nyde at få ordnet frisuren. En af de nye og formentlig glade kunder havde betalt over 13000 kroner for en flybillet fra Schweiz for at komme til den svenske frihed og andre af hendes veninder havde gjort det samme.

Sverige er som bekendt ikke så lukket som andre europæiske lande. Godt nok er der i princippet indrejseforbud, men det gælder ikke for EU-borgere – eller for borgere fra en række andre europæiske lande. Og i Arlanda ved Stockholm lander der mere end dobbelt så mange fly som i Kastrup – og de fleste er fra udlandet.

Avisen Expressen fortæller i dag historien om et velbeslået ægtepar fra Rumænien, der er taget til Stockholm og har indkvarteret sig på ubestemt tid på et luksushotel. Razvan Oanzea og Valentina Enescu var taget ud til lufthavnen i Bukarest. Den dag var der tre fly ud af landet – den ene med kurs mod Stockholm og friheden.

Nu finder avisens reporter dem så på en træbænk i solen i Stockholm. De nyder gæstfriheden, de åbne restauranter og udsigten til en tur til frisøren. Og det at de kan gøre noget, deres venner derhjemme ikke kan.

”De er misundelig over alt det vi kan gøre. Jeg tror, jeg skal klippes i morgen – og det havde jeg ikke kunnet hjemme i Rumænien,” siger Valentina Enescu.

Rumænien er højere på listen over covid ramte lande end Danmark med 10096 kendte tilfælde og mindst 541 døde. Landet er reelt lukket ned og befolkningen isoleret derhjemme – med mindre altså man nåede flyet til Sverige.

Stockholm torsdag. Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Danskere skal holde sig væk

Danskere, der siden 60’erne har holdt liv i mange huse ude i skoven i Sydsverige, skal derimod helst blive væk. Selvom de næppe smitter nogen på vejen mellem supermarkedet ICA, Max Burgare og deres egen myggeplagede svenske skovsø, skal de helst holde sig helt væk fra den rødmalede idyl. Der er beskeden fra en række svenske politikere direkte til dem.

På hjemmesiden torpare.dk, der henvender til alle danskere med træhus og skovsø i Sverige, fortæller man, at nok er grænsen åben. Men man gør det klart, at det er god stil at blive væk. Og en række politikere fra de kommuner, hvor danskere ellers har fundet et fristed, blander sig i koret af bekymring.

”Det er med tungt hjerte at jeg skriver dette,” indleder borgmesteren fra Markaryd i Småland sit brev til de skattebetalende danskere i hans kommune. Den kristendemokratiske borgmester Bengt Germundsson er til dagligt tandlæge – og før det arbejdede han som fliselægger – sikkert også i danske huse. Han fortsætter i samme patos:

”Derfor beder jeg til, at I danske fritidshusejere lader være med at besøge os nu. Vi vil være så taknemmelige, hvis I vil respektere vores holdninger og ikke besøge os. På den vis kan vi hjælpes til at mindske risikoen for smittespredning.”

Markaryd var i øvrigt en gang en vigtig grænseby for Sverige inden de danske landsdele i syd. Nu er det en del af bibelbæltet i Sverige og kristendemokraterne får 40 procent af stemmerne.

Kilder: Aftonbladet, Expressen, John Hopkins Universitetet, andre åbne kilder.