MORGEN: DF: Tal om invandreres smitte skal frem i lyset | Sundhedsstyrelsen købte to interview for 135.000 kr.

0
2537
Covid-19 testcenter i Fælledparken i København. Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

DF: Tallene for indvandreres smitte skal frem i lyset

Overlæge og professor kræver at tallene skal på bordet, og det får opbakning fra DF og minister

CORONASMITTE | Overlæge og professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital Thomas Benfield fortalte onsdag til B.T, at der på hospitalet er uforholdsmæssigt mange indvandrere indlagt.

Også Morten Sodemann, som er professor på Indvandrermedicinsk Klinik ved Odense Universitetshospital udtalte onsdag til BT at tallene skal på bordet:

»Vi ved, at personer med kortere skolegang og færre penge har højere dødelighed under influenzaepidemier. Faktisk kan den være to til tre gange så høj. Den statistik vil også ramme et stort antal etniske minoriteter,« siger han.

Det har fået integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at reagere, og Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at Statens Serum Institut bør lægge tallene for de smittede og indlagtes etnicitet frem.

»Vi støtter en øjeblikkelig undersøgelse af, om problemet er større blandt minoriteter,« siger gruppeformand Peter Skaarup.

»Integrationen halter jo generelt i mellemøstlige kredse, så det er måske ikke så overraskende, at folk fra visse kulturer ikke følger med og derfor ikke lytter til myndighedernes råd og indstillinger,« siger DF-gruppeformanden til BT.

Læs mere i BT her

René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Partier må vente i ugevis på svar fra regeringen om coronaens økonomiske konsekvenser 

Finansminister Nicolai Wammen (S) meddelte 13. april Folketinget, at han først har tid til et samråd om coronakrisens økonomiske konsekvenser den 7. maj

CORONA-ØKONOMI | Hvad bliver statens samlede regning for coronakrisen og hvad er regeringens økonomiske strategi under krisen? Det kræver en række partier, at regeringen fremlægger sine bud på.

Som ditOverblik skrev i sidste uge, har DF og andre borgerlige partier kaldt finansminister Nicolai Wammen (S) i et samråd, hvor han skal fremlægge de beregninger, som regeringen arbejder ud fra.

I dagens Berlingske uddyber bl.a. DFs finansordfører Rene Christensen, hvorfor der er brug for, at regeringen lægger sine tal frem nu:

“I begyndelsen var der fuld anerkendelse af, at der skulle træffes nogle hurtige beslutninger om at lukke Danmark ned, og der nyttede det ikke noget, at vi skulle sidde og forhandle i sene nattetimer, men nu skal vi åbne igen, og så er det nødvendigt, at alt bliver lagt på bordet,” siger Rene Christensen.

“Nu skal vi åbne igen, og så er det nødvendigt, at alt bliver lagt på bordet”

Rene Christensen, finansordfører (DF), til Berlingske

Venstres Troels Lund Poulsen siger, at “økonomien er i øjeblikket en sort boks, som vi ser ind i uden at kende konsekvenserne”. Han kræver også, at regeringen lægger sine tal frem.

Men partierne må væbne sig med tålmodighed. Berlingske skriver, at finansminister Nicolai Wammen meddelte 13. april, at samrådet først kan finde sted den 7. maj. Den melding er flere partier utilfredse med. Det er ikke respektfuldt overfor Folketinget, at Finansudvalget skal vente så længe, siger den konservative Rasmus Jarlov til Berlingske.

Læs mere i Berlingske her.

Læs ditOverblik her: DF, LA og K vil have svar fra finansminister: Hvad er regeringens økonomiske plan?

Fejl at Sundhedsstyrelsen forbød udendørs besøg på plejehjem

Sundhedsstyrelsen erkender overfor Jyllands-Posten, at den har lavet en fejl i vejledningen til kommunerne om besøg på plejehjem

ÆLDREPLEJE | Det var en fejl, når Sundhedsstyrelsen i en vejledning til kommunerne om pårørendes besøg på plejehjem skrev den 8. april, at besøg på udearealer ikke kan tillades. Det erkender Sundhedstyrelsen overfor Jyllands-Posten.

I vejledningen står der, at restriktionerne for besøg på plejehjem “gælder både fællesarealer, udearealer og den del af boligen, som borgeren selv råder over”. Men Jyllands-Posten skriver, at Styrelsen for Patientsikkerhed reviderede loven den 4. april, og heraf fremgår det, at “pårørende må besøge deres kære på plejehjemmenes udendørsarealer, hvis byrådene finder det forsvarligt”.

Mads Biering la Cour, enhedschef i Sundhedsstyrelsen, skriver i en mail til Jyllands-Posten, at vejledningen nu vil blive ændret:

“Det er en fejl, at der i vejledningen om forebyggelse af spredning af covid-19 på plejecentre står en anden information om udearealer,” skriver han.

Flere kommuner har nu åbnet op for udebesøg, bl.a. Aarhus og Aalborg kommuner.

Læs mere i Jyllands-Posten her.

Tine Gøtszches interview med Søren Brostrøm, som Sundhedstyrelsen selv havde bestilt, kunne ses på Twitter og Facebook.

Sundhedsstyrelsen har brugt 135.000 kr. på TV-kendis interview med direktør

Udgiften for skatteyderbetalte interviews med Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm var ikke 48.000 kr. men 135.000 kr. plus moms, afslører Ekstra Bladet

SKATTEYDERBETALT | Sundhedsstyrelsen har betalt langt mere for at få sin direktør Søren Brostrøm interviewet pr. skype-video af den tidligere TVA-studievært Tine Gøtzsche, end det i første omgang er fremgået.

Som ditoverblik skrev i går, har Ekstra Bladet afsløret, at et bestilt interview til de sociale medier med TV-kendissen har kostet Sundhedstyrelsen 48.000 kroner plus moms. Det har Ekstra Bladet fået oplyst via en aktindsigt. Men nu har Sundhedsstyrelsen erkendt, at den “ved en fejl” ikke fik sendt alle oplysninger til Ekstra Bladet i første omgang. Der er således lavet yderligere et interview, som har kostet 86.500 kroner plus moms.

Den samlede regning for to interviews, som er formidlet af mediebureauet Advice, er dermed på 135.000 kr. plus moms, skriver Ekstra Bladet.

Sundhedsstyrelsen erkender ydermere, at pengene er givet dårligt ud. Enhedschef Niels Sandø siger til Ekstra Bladet, at vidoerne “fungerede slet ikke”.

“Produktionen af videoerne var for tidskrævende, og resultatet blev for kunstigt. Vi valgte selv at stoppe efter den anden film, selvom der fra bureauets side var planlagt flere,” siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet her

HELT KORT

Københavnere nyder det varme forårsvejr på Island Brygge i København torsdag den 23. april 2020. OBS billedet et optaget med et teleobjektiv og afstanden mellem personer på billedet kan opfattes mindre en den reelt er. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

DR: Politiet efter menneskemylder i solen: Opholdsforbud kan være på vej

TV2: Nyeste corona-tal fra Danmark og verden: Så mange er smittede, døde og indlagte

TV2: Overraskende besked efter ceremoni – I er ikke danske statsborgere alligevel

Berlingske: »Kaotisk forløb«: Ministerium fejlinformerede coronaramte rejsebureauer i ugevis

TWITTER & FACEBOOK

Peter Skaarup om de zoologiske haver, som først fik lov at åbne den 1. maj, men så onsdag fik at vide af flere ministre, at det var en dårlig ide:

Marie Krarup på Twiter:

DFs Bent Bøgsted er blev hædret – og ønskes tillykke på Twitter: