Hvad sker der, Sverige: Mafiaen hjælper politiet

0
3457
Den store klan i Göteborg ledes af den 64-årige libaneser, Hashem Ali Khan, der her ses på en Youtube-video fra marts.

Svensk politi har i flere tilfælde søgt hjælp hos den indvandrerklan, der nu er i centrum i det seneste, blodige gangsteropgør i Sverige

Det var et gangsteropgør lige efter Hollywood. Først nogle slagsmål mellem helt unge medlemmer af to bander, der begge styres af store indvandrerfamilier eller klaner. Og så i søndags skød og dræbte en 21-årig mand fra den største klan en 44 år gammel mand fra den anden familie.

Tolv minutter efter at politiet fik et opkald om mordet havde de arresteret den formodede gerningsmand, der i dag blev tiltalt for drabet. Eller rettere – politiet reddede ham, for medlemmer af offerets klan var i gang med at mishandle ham. Siden har der ikke været roligt i Hjällbo, ghettoen nordøst for Göteborg, hvor episoden fandt sted – og foreløbig er fem endt på hospitalet.

Hjällbo har også lagt navn til den kriminelle, voldelige arm af den ene klan: Hjällbo-netværket. Svensk politi har siden søndag optrappet sin tilstedeværelse i bydelen og har også arresteret personer fra begge klaner. Offerets klan er også stærk i Tyskland og adskillige skal være rejst mod Göteborg for at deltage i opgøret.

Svensk politi har tidligere beskrevet begge klaner i sin udredning om organiseret kriminalitet i broderlandet. Den store klan i Göteborg ledes af en 64-årig libaneser, Hashem Ali Khan, der selv har været tiltalt for alvorlige forbrydelser. Til gruppen, der beskrives som tyrkisk-libanesisk, hører et trecifret antal personer, der helt eller delvist lever af kriminalitet.

Den anden klan opererer i den farverige ende af det almindelige forretningsliv. Med investeringer i kiosker og butikker samt i boliger har den omsat meget store beløb. Dens leder, en mand i midten af halvtredserne, var ustraffet, indtil han sidste år fik en bøde for smugling.

Sorte penge

De to klaner har lavet mange forretninger sammen og hver for sig gennem et basar-miljø, hvor der ifølge svensk politi er blevet omsat for et trecifret millionbeløb. I svenske medier spekuleres der i, om striden har sit udspring i uenigheder om penge. Svensk politi forsøger at nedtone konflikten og har ladet journalisterne forstå, at det sagtens bare kan være en strid mellem to personer og ikke mellem to klaner.

Den udlægning vil passe politiet, der flere gange har bedt om – og fået – hjælp fra Ali Khan klanen med dens tyrkisk-libanesiske baggrund. I et tilfælde hjalp klanens topfolk med at stoppe en blodig vendetta i Malmø og i andet en bølge af indbrud i dens egen baggård, Göteborg. Politiet har flere gange offentligt forsvaret dets tætte omgang med kriminelle ud fra hensynet til offentlighedens sikkerhed

Den 21-årige, der nu er tiltalt for mordet, er kendt af politiet og tidligere dømt for afpresning, røveri og det, som svenskerne kalder ’overgreb under en retssag’. Normalt er det et pænt udtryk for at skræmme vidner. Ali Khan klanen har været mistænkt i mere end 200 alvorlige forbrydelser, men de allerfleste blev aldrig ført til dom, netop fordi vidnerne ikke turde fortælle om det, de så.

Kilder: GT, SVT, Expressen