Hvad sker der, Sverige: Herregård som islamistisk center

0
2773
Arkivfoto

En islamistisk organisation har købt en herregård udenfor Stockholm for at indrette et kursuscenter. Først var de lokale politikere begejstrede, nu ender sagen i retten

Det var først ikke lige til at se, hvem der havde købt den næsten 200 år gamle herregård Lillsjönäs i Bromma. Tunastiftelsen hedder køberen og stort set ingen af de personer, der er registreret som aktive i stiftelsen, er rigtig kendte for noget som helst. Men svenske journalister, der bed sig fast i historien, fandt ud af, at stiftelsen indtil november sidste år hed den ”Islamiska stiftelsen i Sverige.”

Det er en islamistisk gruppering med tyrkiske rødder, der har været aktiv i Sverige siden 1959. Den nok mest kendte person i den sammenhæng er Attila Pehlivan, der er bestyrelsesmedlem i Tunastiftelsen. Til netmediet Bulletin siger han, at man vil bruge herregården til ”en slags islamundervisning”.

Salget faldt på plads den 31. marts og blev da godkendt af politikere fra en række partier. Adspurgt af Bulletin er det tydeligt, at flere af dem ikke anede hvem køberen af den kulturhistorisk vigtige bygning er – og at de nu er i tvivl om deres handlinger. Salget er allerede indbragt for de svenske domstole af naboer, der ikke er interesserede i at gården kun skal være til rådighed for en enkelt gruppe, der ikke har nogen tilknytning til området.

Håndværkertilbud

Egentlig er det en dårlig handel. Selv annoncen fra ejendomsmægleren beskriver det som ejendom, der kræver omfattende istandsættelse og er dårlig vedligeholdt. Samtidig er det en bevaringsværdig bygning, så køberen skal sætte det i stand uden at ændre meget.

De 412 kvadratmeter med en større park omkring koster da også 5000 svenske kroner om måneden i skatter, hvilket er meget i Sverige. Men alt bøvlet afholdt ikke islamisterne fra at købe Lillsjönäs på åben auktion for 6,5 millioner svenske kroner.

Kilder: Uvell, Bulletin