Hvad sker der, Sverige? Bomber i Stockholm

0
3351
Bomben eksploderede på 4. etage i et boligkompleks i Husby i Stockholm. Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix

To bomber gik af lige efter hinanden i en forstad til Stockholm i nat og markerede et trist højdepunkt i en uge præget af mord og eksplosioner. Svensk politi reelt magtesløs.

Allerede inden weekenden beskrev Stockholms politi situation som ’jävla rött läga’ – forbandet rødt niveau. Da havde ugen allerede budt på voldsomme mord i bandemiljøet og række eksplosioner. Alt sammen noget, som narkobander – i reglen med migrantbaggrund – står bag i deres kampe med hinanden.

Meget af kriminaliteten er koncentreret i den nordvestlige del af Stockholm. Forstæder som Husby, Rinkeby og Järva. Klassiske svenske kvarterer med højhuse og mange indvandrere.

Det var her de to bomber gik af i nat. Den første vækkede mange, der så 14 minutter senere blev rystet af en eksplosion tættere på dem selv. En typisk vidnebeskrivelse fra dagen lyder sådan her:

”Min samlever sprang hen til vinduet lige efter det første brag. Han sagde at han så røg længere væk og det var nok en eksplosion. Jeg kunne ikke se noget og ville lægge mig igen. Så kom der et kæmpehøjt brag fra vores egen ejendom,” sagde Jenny Nilsson til avisen Expressen.

Flere familier i området er blevet evakueret og kan ikke vende tilbage i dag. Politiet ser bomberne som én forbrydelser og har delt billeder af en bil, der forlader området lige inden eksplosionerne.

Foto: 10080 Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix

Vred minister

Volden har nået et niveau, hvor også den svenske regering er udfordret. Den svenske indenrigsminister Mikael Damberg ønsker at øge straffen for bombeangreb – også når ingen direkte bliver såret. På Facebook skrev han i dag:

”Jeg er virkelig vred. Over at individer tiltager sig retten til at ødelægge andres boliger og biler; at man tvinger forældre til at skulle forklare deres børn, hvor ruderne til soveværelset er knuste; at familier må stå op og forlade deres lejligheder midt om natten.”

Svenske medier opfordrer ham til at gøre mere. Svensk politi har testet en model, hvor man øger indsatsen markant i de mest udsatte områder. Og det med nogen succes.

Ingen siger det, men indsatsen minder om hvad dansk politi har gjort. Under operation Rimfrost har man trukket større politistyrker til Malmø og sat en række ledere i det kriminelle miljø under reel overvågning. Og selvom man ikke har kunnet skaffe så mange betjente, som først planlagt, har det i det mindste ført til 451 arrestationer på to måneder.

Nu bliver svenskerne nødt til at gøre det samme i deres hovedstad. Men selv på en dag, hvor svenskernes ubehag og vrede over den ukontrollerede vold fylder både sociale og gamle medier, har den svenske regering ikke gjort andet end at skælde ud.