Hårde straffe og pres virker: Banderne holder sig i ro

0
1724
Foreløbig har der ikke været en eneste banderelateret konflikt i 2019, i følge Rigspolitiet. Modelfoto

2019 har været helt uden sager om bandeopgør. Ifølge Rigspolitiet viser det, at de politiske bandepakker virker

De københavnske gader er blevet mere fredelige, takket være de politiske bandepakker, som har sat de kriminelle bander under pres.

Ifølge Berlingske vurderer Rigspolitiet i sit seneste ”konfliktnotat”, at der ikke har været en eneste verserende konflikt i rocker- og bandemiljøet i januar 2019.

Det er første gang i tre år, at der har været en måned uden bandeopgør.

”Presset virker. Det her er udtryk form, at hele den indsats, der har været de seneste år, og de nye værktøjer, vi har fået med bandepakkerne, især Bandepakke 3 i 2017, har båret frugt,” siger Mikael Wern, leder af Nationalt Efterforskningscenter under Rigspolitiet, til Berlingske.

Med Bandepakke 3, som Regeringspartierne, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i 2017, har politiet fået mulighed for at forbyde rocker- og bandemedlemmer at opholde sig i bestemte ejendomme. Fængselsstraffe kan fordobles, hvis en forbrydelse begås i forbindelse med en væbnet konflikt, og bandemedlemmer kan nu kun opnå prøveløsladelse, hvis de indgår i et exit-forløb.

Historisk hårde straffe

Sidste år blev et 27-årige medlem af Loyal To Familia (LTF)  idømt 20 års fængsel for drabsforsøg, og lige nu er 16 LTF-medlemmer for retten i København, hvor de risikerer 20 års fængsel for to drabsforsøg på medlemmer af banden Brothas.

Lige nu sidder 443 rocker- og bandemedlemmer fængslet, ifølge Justitsministeriet. Det svarer til en tredjedel af alle registrerede rocker- og bandemedlemmer.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger til Berlingske, at han ”er meget bevidst om” at konflikten hurtigt kan blusse op igen. Men han mener, at udviklingen viser, at indsatsen virker.

”At de er presset nu, vidner om, at de godt kan se, at det her bliver svært for dem og at samfundet har taget stilling. For vi vil ikke have det. Ingen kan garanterer, at en galning ikke gør noget dumt i morgen, Men vi kan som samfund sørge for at reagerer så hårdt, at de ryger i fængsel i lang tid,” siger ministeren.

”At de er presset nu, vidner om, at de godt kan se, at det her bliver svært for dem og at samfundet har taget stilling. For vi vil ikke have det”

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister, til Berlingske