Regeringen ville stoppe Grundtvig-forskning – nu kan den fortsætte i 2020

0
2967
N.F.S. Grundtvig (1783-1872) digter, præst, historiker, politiker og pædagogisk tænker. Han er en af de allerstørste skikkelser i dansk åndsliv.

Socialdemokratiet ville stoppe støtten til Grundtvig Centret, men tirsdag aften blev et stort flertal af partier enige om at fortsætte arbejdet med at digitalisere Grundtvigs tekster i endnu et år

Et omfattende arbejde med at digitalisere og kommentere digterpræsten N.F.S. Grundtvigs mange tekster bliver alligevel ikke stoppet. Det havde regeringen ellers lagt op til i sit finanslovsforslag.

På et møde tirsdag aften mellem uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg blev et stort flertal af partierne enige om, der skal bevilges 10 millioner kroner fra forskningsreserven, så Grundtvig Centret på Aarhus Universitet kan fortsætte sin forskning i 2020.

Projektet med at digitalisere og kommentere Grundtvigs ca. 1000 tekster blev sat i gang i 2010. Det vil først være afsluttet i 2029, men foreløbig er der altså penge til næste års arbejde.

”Det her er vigtigt for Danmark, så jeg er glad for, at det ikke skal sættes i stå. Men det kan ikke blive ved at gå, at vi hvert år skal ud og finde penge til at kune fortsætte. Derfor har jeg foreslået regeringen, at de fra næste år vælger den lette vej og bevilger 100 millioner en gang for alle,” siger Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen.

Han glæder sig over, at Venstre, Konservative og Liberal Alliance bakker op, ligesom regeringens støttepartier og Alternativet trods tøven valgte at gå med. Som det eneste borgerlige parti sagde Nye Borgerlige nej til at støtte Grundtvig Centret.

Digitaliseringen og kommenteringen af Grundtvigs tekster er halvvejs. Det foreløbige arbejde er samlet på denne hjemmeside.