Frankrigs håbløse kamp mod illegal immigration

0
2943
Den franske præsident Emmanuel Macron besøgte onsdag den kinesiske præsident Xi Jinping i Beijing. I mens præsenterede den franske regering et lovkatalog med hundredevis af love, der skal begrænse den illegale migration. Foto: NICOLAS ASFOURI / POOL / AFP

Den franske præsident Emmanuel Macron forsøger at vinde stemmer fra højrefløjen ved at komme med endnu indgreb mod migration

Hovedpunkterne er klassiske – på den ene side skal der gribes hårdere ind overfor illegale migranter. På den anden side skal der være kvoter for egentlige migranter, der så kun kan bo og arbejde i Frankrig, hvis der er brug for dem. Men reformerne vil ikke forhindre familiesammenføringer og det vil stadig være nemt for studerende at blive og arbejde i Frankrig.

“Vi vil åbne op der, hvor vi mener det er godt for Frankrig. Omvendt vil vi gribe hårdt ind, der hvor der er tale om misbrug af vores regler,” sagde den franske premierminister Eduard Philippe onsdag.

Flankeret af fire andre ministre sagde han:

“Vi vil igen tage kontrollen med vores immigrationspolitik. Det betyder, at når vi siger ja, så mener vi ja. Og når vi siger nej, så er det virkelig nej.”

Men på trods af retorikken så er der mange i Frankrig, der tvivler på om det denne gang bliver anderledes end ved alle de tidligere forsøg på at stramme reglerne.

Håbløst system

Avisen Le Monde har i dag talt op, hvor mange gange en fransk regering siden Anden Verdenskrig har strammet reglerne for migration. Avisen taler om et hundredtal af love, der alle taler sigte på at gøre livet vanskeligere for de millioner, der i bølger er kommet til Frankrig. Le Monde, der bestemt ikke kan kaldes højreorienteret, taler om en kæmpeindsats, der ikke har løst problemerne.

Faktisk har der været en egentlig reform af lovene om immigration hvert andet år siden 1945. Dertil kommer et utal af enkeltlove, forordninger og bekendtgørelser. Alt sammen noget, som ifølge avisen har været magtesløst i forhold til at begrænse problemerne og dermed begrænse højrefløjens fremgang.

Som avisen skriver, så har der ikke været en eneste indenrigsminister med respekt for sig selv, der ikke ville lægge navn til en ny reform.

Særligt i firserne kom der en stribe indgreb. Samtidig med at Front Nations daværende leder Jean-Marie Le Pen satte lighedstegn mellem ”en million immigranter = en million arbejdsløse” så forsøgte skiftende regeringer at stramme reglerne. Uden succes.

Le Monde slår fast, at migration hænger mere sammen med forholdene i verden end med fransk lovgivning. Og alle mulige love kan ikke lave om på en stadig større strøm af migranter fra syd og øst.