Frankrig: Hvorfor blev ekstremistisk politimand ikke stoppet?

0
1385
Mens de franske myndigheder nu efterforsker sidste uges drab på fire ansatte i politiet som terrorrelateret, så betegner de tyske myndigheder nu også en sag, hvor otte personer mandag blev såret i et trafikulykke i den tyske by Limburg, som en terrorhandling. En 32-årig mand fra Syrien er mistænkt for at have stjålet en lastbil og bevidst kørt den ind i biler, der holdt og ventede for rødt lys. Den 32-årige kom til Tyskland i 2015. Foto: REUTERS/Stringer

Den franske indenrigsminister står for fald fordi han hævdede, at der ikke var nogen grund til at mistænke den islamistiske politimand, der dræbte fire kolleger i sidste uge

Da historien brød, var de franske myndigheder først meget tilbageholdende med oplysninger om den 45-årige gerningsmand Mickaël Harpon og hans religiøse baggrund. Derefter sagde den franske indenrigsminister Christophe Castaner, at der ikke havde nogen som helst grund til at mistænke Harpon. Så begyndte hans tidligere kolleger, der til dels har fulgt ham siden hans start ved politiet i 2003, at tale med pressen.

I fransk sammenhæng er det måske ikke så iøjnefaldende, at en politimand i en betroet stilling konverterer til islam. Men nogen burde have bemærket, at han var i kontakt med ekstreme, salafistiske kredse. Og nogen skulle have hørt efter, da hans kolleger allerede ved attentatet på bladet Charlie Hebdo for fire år siden overhørte Mickaël Harpon tale beundrede om de to brødre, der stod bag den udåd.

Voldelig

Ifølge fransk politi var der ikke noget problematisk ved ham, da han startede i politiet og skulle igennem et større sikkerhedstjek for at kunne arbejde med hemmeligstemplet materiale. Men undervejs kunne hans overordnede have reageret på, at han fik en mindre straf for huslig vold. Og de kunne have lagt mærke til, at han begyndte at undgå kontakt med kvinder – herunder at give hånd.

Sagen kommer op i to sikkerhedsudvalg, der også vil afhøre indenrigsministeren i denne uge. Deres fokus er på det formelle, altså hvordan kan sikkerheden skærpes. Ingen af udvalgene problematiserer, at ekstreme muslimer kan opnå betroede stillinger i politiet.

Selv sagde Castaner søndag, at han ikke forventede at måtte trække sig som indenrigsminister. Men dels skal han i denne forsvare sig hele to gange for et magtfuldt udvalg i parlamentet, dels er der tradition for i Frankrig at fyre en minister, hvis nogen skal have ansvaret for en skandale.