Qatar: Den dræbende jagt på prestige

0
1647
De amerikanske kvinder løber sig til VM-guld i finalen ved kvindernes 100 meter hækkeløb på Khalifa International Stadium i Doha i Qatar: Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Mens atleterne ved VM i atletik klager over varmen, dør snesevis af gæstearbejdere i Qatar. Myndighederne har forbudt dem at arbejde de varmeste timer, men det hjælper ikke

På deres dødsattester står der ’hjerteproblemer’ eller ’naturlige årsager’ som dødsårsag. En unaturlig død for unge mænd i tyverne, der ovenikøbet har været til lægetjek inden de fik arbejde i golfstaten Qatar med de store ambitioner. Og en ny undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Cardiology Journal, fastslår, at deres død i sommermåneder i reglen skyldtes varmen.

”Unge mænd har en meget lav risiko for hjerteproblemer, men alligevel dør hundreder af dem hvert år i Qatar. Den klare konklusion som jeg som kardiolog må drage er, at disse dødsfald skyldes den varmestress, de er udsat for,” siger Dan Atar, der er en af forfatterne til analysen. Han er en dansk uddannet hjertelæge, der er professor ved Oslo Universitets Hospital.

Han vurderer at mere end hver tredje kunne have overlevet, hvis de ansvarlige havde taget fornuftige forholdsregler i varmen. Myndighederne forbyder udendørs arbejde mellem 11.30 og 15.00 – men kun i juli og august. Dødstallene fra undersøgelsen viser, at risikoen fortsætter her i oktober.

Det britiske meteorologiske institut har beregnet temperaturerne for Qatar. Byggearbejderne, der i landet forud for VM i atletik og senere fodbold, er udsat for farlige temperaturer i store dele af deres arbejdstid. Farligt er det, når temperaturen er over 28 grader – klokken seks om morgenen om sommeren er den i gennemsnit 31,6 grader.

Tusinder døde

Mest kendt er dødstallene for arbejdere fra Nepal. Mens der ikke er samlede tal for Qatar, tegner gæstearbejdere fra bjerglandet sig for 1300 dødsfald alene i årene fra 2007 til 2017. Dertil kommer endnu flere fra Indien, Pakistan og Bangladesh.

Også i nabolandet Dubai har man travlt med at bygge prestigeprojekter i sommervarmen. Her er det største af dem Expo 2020, der har pavillioner fra 192 lande – dog ikke Danmark. Projektet er kun 60 procent færdigt, så mange flere arbejdere vil dø i de kommende måneder.

For Dubai findes der dødstal for indiske gæstearbejdere. Mellem 2012 og 2017 døde der 5185 indere i golfstaten. 70 procent af byggearbejderne døde af hjerteproblemer.

Ironien er bitter. Temaet for Expo 2020 er bæredygtighed og mobilitet.