Folketinget sætter stopper for livstidsdømtes datingliv

0
2181
DFs retsordfører Peter Skaarup, da lovforslaget blev førstebehandlet i december. Fra Folketings-TV

I 2018 fremsatte DF et beslutningsforslag om at forbyde livstidsdømtes at date fra fængslet. Nu har et flertal i Folketinget vedtaget lovforslag, der strammer reglerne for livstidsdømte

Nu er det slut med, at livstidsdømte mordere som Peter Madsen og Peter Lundin kan date kvinder udenfor fængslet eller at livstidsdømte kan underholde om deres uhyrlige forbrydelser i f.eks. podcasts og bøger.

Et flertal i Folketinget vedtog tirsdag et lovforslag, der strammer forholdene for livstidsdømte. Loven betyder, at livstidsdømte og visse forvarringsdømte ikke må indgå nye relationer i de første 10 år af afsoningen.

Dermed sætter Folketinget hælene i overfor eksempelvis ubådsmorderen Peter Madsen, der har ført et meget aktivt datingliv i fængslet. Han har bl.a. haft et længerevarende forhold til en 17-årig, som skrev til ham i fængslet, og han er blevet gift med en russisk kvinde.

Loven betyder også, at livstidsdømte fremover skal afsone de første ti år i et lukket fængsel, og at deres muligheder for at udtale sig i offentligheden eller offentliggøre materiale om deres forbrydelser begrænses. Mulighederne for udgang og besøg begrænses også.

Skaarup: Sejr for DFs retspolitik

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup glæder sig. Han skriver på Twitter, at vedtagelsen er en stor sejr for Dansk Folkepartis retspolitik. DF foreslog nemlig allerede i 2018, at livstidsdømte skulle forhindres i at date – læs mere her. Et forslag, DF har gentaget flere gange.

“Det er godt, at vi nu med et flertal herinde i hvert fald får slået fast, at livstidsdømte selvfølgelig ikke skal kunne fortsætte deres liv mere eller mindre, som om ingenting er hændt, mens de sidder i fængsel, men så en livstidsdom reelt betyder livstid, og så alle mulige historier om deres opførsel ikke på den måde bliver et omdrejningspunkt. Så slipper vi forhåbentlig for at høre om nogle af de her livstidsdømtes meritter og de afslag, de har fået,” sagde Peter Skaarup, da lovforslaget blev førstebehandlet i november.

Stop nu det her vanvid

Han mener, at det er krænkende for ofrene og deres familier, når man f.eks. kan læse om Peter Madsens datingliv, brud med kæreste og bryllup i medierne.

“Lad os nu endelig få stoppet det her vanvid og slippe for at kunne give alle de her gode muligheder til mennesker, der har afskåret sig fra det omkringliggende samfund ved at begå så alvorlig kriminalitet, som de har,” sagde Peter Skaarup.

Se 1. behandlingen af lovforslaget i Folketinget her