Folkekirken med i netværk, der vil have flere flygtninge til Europa

0
3755
Migranter ombord på det tyske NGO-skib Sea-Watch 4, der redder migranter i Middelhavet. Foto: Thomas Lohnes / AFP

Den danske folkekirke har tilsluttet sig internationalt kirkenetværk, der vil gøre det lettere for flygtninge og migranter at komme til Europa

Den danske folkekirke har tilsluttet sig et kirkeligt netværk, der arbejder for at flygtninge og migranter skal have lettere adgang til Europa. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det er Kirkernes Kommission for Migranter i Europa (CCME), som nu har fået folkekirken som medlem. Hidtil har folkekirken haft observatørstatus, men nu er den via Folkekirkens mellemkirkelige råd blevet aktivt medlem i CCME, der beskrives som ‘et økumenisk netværk inden for migration og integration, flygtninge, asyl, racisme og diskrimination i Europa’.

Ifølge Kristeligt Dagblad har CCME advokeret for, at der etableres en ”sikker” og ”legal” adgang til Europa for flygtninge og migranter, der søger arbejde. Netværket mener også, at det skal være lettere at få familiesammenføring og at flere familiemedlemmer end de nærmest skal kunne familiesammenføres.

På CCMEs dagsorden er desuden kampen mod såkaldt ’strukturel racisme i EU’. Et emne, som netværket har opfordret EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen til at gøre mere ved.

Præst: Skal ikke spænde kirken for bestemt flygtningeholdning 

Sognepræst i Ganløse, Charlotte Dyremose, der er tidligere konservativt folketingsmedlem, ser kritisk på folkekirkens tilslutning til CCME.

“Vi lever i en verden, hvor værdier og traditioner er oppe i luften. Her er folkekirken et af de sidste fællesskaber, hvor vi kan mødes på tværs af politiske holdninger. Det er meget værdifuldt, at vi kan sidde i rum med nogen, der mener noget andet end os selv. Derfor skal vi værne om denne plads til mangfoldighed i folkekirken ved ikke at spænde kirken og kristendom for en specifik politisk holdning i flygtningespørgsmålet,” siger Charlotte Dyremose til Kristeligt Dagblad.

Sekretariatschef i Folkekirkens mellemkirkelige Råd Birger Nygaard afviser overfor Kristeligt Dagblad, at folkekirken nu har tilsluttet sig CCMEs aktivistiske linje. Han begrunder medlemsskabet med, at folkekirken står foran en stor opgave med migrantarbejde.

“Det ville være dybt unaturligt, hvis vi ikke kunne arbejde sammen med andre kirker i Europa, som står med samme opgave med at relatere til migranter og tilbyde kirkeforhold,” siger Birger Nygaard til Kristeligt Dagblad.