Flertal afviser DF-forslag, der skulle presse EU-lande til at modtage egne kriminelle

0
1338
DFs retsordfører Peter Skarup under dagens debat om DFs beslutningsforslag. Fra Folketings-TV

Kun Nye Borgerlige ville støtte beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti om at tage børnepenge fra EU-borgere, der kommer fra lande, der ikke vil tage deres egne kriminelle borgere retur

“Hvordan kan det være, at Socialdemokratiet ikke lever op til deres egne løfter – og støtter Dansk Folkepartis forslag om skære børnechecken til de lande, der ikke tager deres kriminelle statsborgere hjem til afsoning! Endnu engang skuffer regeringen!”.

Sådan skriver Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup på Twitter, efter at et stort flertal af Folketingets partier mandag afviste et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, der kunne have lagt pres på de EU-lande, som ikke tager egne kriminelle borgere retur til afsoning i hjemlandet.

Står det til Dansk Folkeparti skal Danmark stoppe udbetalingen af børnechecken til EU-borgere, der arbejder i Danmark, hvis deres hjemland ikke tager imod egne borgere, dømt for kriminalitet.

Forslaget er ikke mindst møntet på Rumænien, som ikke kan modtage rumænere, dømt for kriminalitet i Danmark, fordi deres fængsler ikke lever op til minimumsstandarderne for europæiske fængsler.

Men DFs noget-for-noget-forslag, som Peter Skaarup kalder det, kunne kun samle støtte fra Nye Borgerlige.

Justitsminister: Udfordringer med Rumænien er løst

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviste forslaget med den begrundelse, at det vil være et brud på EU-retten.

”Det vil utvivlsomt være i strid med EU-retten, og det er efter min bedste overbevisning også lidt svært at se meningen med at straffe herboende EU-borgere for deres hjemlands ageren,” sagde Nick Hækkerup.

Justitsminister Nick Hækkerup under dagens debat. Fra Folketings-TV

I følge Justitsministeren er problemet med de rumænske fængsler dog også ved at være løst. ”Det giver ikke længere anledning til udfordringer,” sagde ministeren under dagens debat.

Det fik Peter Skaarup til at spørge, om det så ikke var en ide at få hjemsendt indsatte rumænere, hvis der nu er fri bane. Til det sagde Nick Hækkerup:

”Det vil nok være at stramme den at sige at der er fri bane. Men fængselsforholdene giver ikke længere anledning til problemer,” sagde han og understregede, at regeringen tog emnet alvorligt og at man var klar til at føre bilaterale drøftelser med de lande, der giver problemer.

“Det skal have konsekvenser”

Peter Skaarup mener dog ikke, at det er tilstrækkeligt at vente på at Danmark via forhandlinger får overbevist Rumænien og andre lande om, at de skal hente deres fængslede borgere hjem. Flere danske fængsler er pt. overfyldte, og det skyldes ikke mindst de udlændinge, som afsoner i danske fængsler.

”Vi er nødt til at tage det her problem alvorligt og gøre meget mere for at få landene til at tage egne borgere retur. Det her kunne være en måde at presse landene på. Hvis man mener noget med, at der er nogle regler, der skal overholdes, så burde der også være nogle konsekvenser, hvis man ikke gør det. Vi kan ikke blive ved med at være EU’s duks, hvis de andre lande ikke overholder reglerne,” sagde Peter Skaarup.