DF: Du skal kunne slippe med nul procent i rente

0
1642
PR-foto: Danske Bank

DF er modstander af at forbyde banker at opkræve negative rente. Men danskerne skal kunne oprette en konto i Nationalbanken til nul procent, foreslår erhvervsordfører Hans Kristian Skibby

Hvis du betaler negative renter i din bank, skal du have mulighed for at oprette en konto i Nationalbanken til nul procent i rente.

Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby efter den seneste uges debat om bankernes negative renter.

Danske Bank sænkede i sidste uge sin grænse for, hvornår kunder skal betale negative renter, til alt indestående over 100.000 kroner. Samme regler gælder nu i en stribe af de store banker. Det fik erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at kalde bankerne for grådige, og det har fået flere partier til at kræve et indgreb overfor bankerne.

Nej til forbud – ja til alternativ

Hans Kristian Skibby er modstander af et forbud mod negative renter, men erklærer sig i B.T. klar til at se på en løsning, så bankkunder kan slippe for at skulle betale for at have penge i banken.

”Vi kan godt forstå, at folk synes, det er for dårligt, at der er negative renter. Men vi kan ikke forbyde bankerne at opkræve negative renter, når de selv betaler negative renter til Nationalbanken. Vi er imod at indføre rigid lovgivning på området og eksempelvis forbyde negative renter,« siger Hans Kristian Skibby til B.T. – og fortsætter:

Hans Kristian Skibby, erhvervs- og transportordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

”Men vi vil gerne se på, om man kan sige, at alle dem, der betaler negative renter, kan oprette en konto i Nationalbanken til nul procent i rente. Og vi vil gerne se på at friholde folk fra at betale negative renter, hvis de kun har et beløb over grænsen stående i kort tid. Det kan være, fordi de har solgt deres hus og så bruger pengene på et nyt få måneder senere”.

31 procent betaler negative renter

Enhedslisten ønsker en lignende løsning, mens SFs finansordfører Jacob Mark siger til B.T. at bankerne skal styre sig. “Ellers må vi sætte os ned og se på, hvordan vi kan lave et indgreb,” lyder det.

Ifølge beregninger fra Finans Danmark betaler 25 procent af ’normale lønmodtagere’ nu negative renter, mens det er tilfældet for 31 procent af alle voksne danskere.