Flertal i Folketinget afviser forslag fra Dansk Folkeparti om at fjerne livstidsfangers mulighed for at søge om prøveløsladelse
De har gjort sig skyldige i nogle af de værste forbrydelser i Danmarkshistorien. De er blevet idømt livsvarigt fængsel. Men allerede efter 12 år i fængsel har de mulighed for at søge om prøveløsladelse, og hvis de får afslag, vil de kunne søge igen to år senere.
Det er helt forkert, mener Dansk Folkeparti. Livsvarigt skal forstås som livsvarigt. Derfor vil DF fjerne livstidsdømtes mulighed for prøveløsladelse.
Men det er der ikke flertal for i Folketinget. Mandag blev et beslutningsforslag fra DF om ”ophævelse af livstidsdømtes mulighed for prøveløsladelse” førstebehandlet i Folketinget. Det fik kun støtte fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) mener ikke, at det er nødvendigt. Lige nu sidder der ca. 30 livstidsdømte i danske fængsler. Seks af dem har siddet i mere end 20 år, og i gennemsnit har de siddet i 17 år.
”Livstidsstraf er livstidsstraf. Man har ikke krav på prøveløsladelse, og det er afgørende for regeringen af livstidsdømte i praksis sidder i fængsel i mange år. Men der er internationale forpligtelser, som sætter begrænsninger på området,” sagde Nick Hækkerup.
Hensyn til ofrene
Men selv om livstidsdømte får afslag på prøveløsladelse, mener Dansk Folkeparti, at alene muligheden for at de kan søge, er en stor belastning for de pårørende til ofrene.
”Det krænker de pårørende, når gerningsmanden kan søge om prøveløsladelse. Så skal de igen hører om, at han måske er på vej ud fængslet, og de skal igen i medierne høre om hans forbrydelser. Helt ærligt, det er jo ikke i nogens interesse, at Peter Lundins forbrydelser skal genopleves hver gang han søger om prøveløsladelse. Han skal aldrig nogensinde ud af fængslet,” sagde DFs retsordfører Peter Skaarup under 1. behandlingen.
Han gjorde opmærksom på, at med de nuværende regler vil ubådsmorderen Peter Madsen kunne sende en ansøgning om prøveløsladelse om bare ni år.
”Jeg mener, at ofrene fortjener, at denne trafik skal stoppes,” sagde Peter Skaarup.
Særlige undtagelsestilfælde
DF mener, at der kun i helt særlige undtagelsestilfælde skal være mulighed for, at en livstidsdom kan ændres til en prøveløsladelse. Det kan f.eks. være, hvis den livstidsdømte er alvorligt syg og forventes at dø meget snart, eller hvis vedkommende er meget gammel og det vurderes usandsynligt, at vedkommende kan begå kriminalitet igen.