Flere vælgere ønsker at Kongressen arbejder sammen med Trump

0
2343
Præsident Donald Trump i en tv-tale til nationen tirsdag. Foto: CARLOS BARRIA / POOL / AFP

Mens den amerikanske præsident er på vej til den mexicanske grænse, viser en ny meningsmåling, at vælgerne i USA i stadig højere grad ønsker, at Kongressen følger Trumps ønsker. Målingen kommer efter et nyt lavpunkt i forhandlingerne om de offentlige finanser

Donald Trump forlod forhandlingerne i vrede, da de demokratiske forhandlere med et flertal i Repræsentanternes Hus bag sig igen nægtede at være med til at finansiere udbygningen af muren mellem USA og Mexico. Samtidig viser en ny meningsmåling, at begejstringen i befolkningen for den nye kongres er ganske lav. Og en voksende gruppe af vælger ønsker direkte, at Kongressen i højere grad følger Trumps politik.

Opbakningen til et mere positivt samarbejde med Trump er halvanden gang så stor som forrige gang et nyt hold politikere startede i Kongressen. I januar 2017 viste målinger fra analyseinstituttet Rasmussen Reports at kun 27 procent ønskede, at Kongressen overvejende skulle følge Trumps politik. Det tal er nu steget til 41 procent.

Der er stadig flere vælgere, der ønsker at Kongressen skal prioritere sine egne holdninger over præsidentens. Nu er det 48 procent af de adspurgte, der ønsker det – mens det for to år siden var oppe på 56 procent.

De amerikanske vælgere er derimod splittede i forventningerne til den nye Kongres. 34 procent af de adspurgte forventer, at den nye Kongres vil være værre end den gamle Kongres. Lidt færre – 31 procent – forestiller sig, at den nye Kongres vil klare sig bedre.

En kunstner har udsmykket et stykke af den nuværende mur mod Mexico. Foto: Guillermo Arias / AFP

Demokratisk mur

Når den amerikanske præsident senere i dag når grænsen til Mexico, ventes han at gentage sin kritik af demokraterne. Trump vil givet også slå på det faktum, at netop de demokratiske forhandlere som nu siger fra overfor ham, tidligere har støttet en mur. Tilbage i 2006 stemte de to forhandlere for et forslag fra daværende præsident George W. Bush om at rejse en mur langs en del af grænsen.

Barack Obama, der dengang var senator, støttede også en mur for at holde uønskede gæster ude. Om lovforslaget sagde han dengang:

”Denne lov vil helt sikkert være positiv for os. Den sikrer midler til bedre hegn og mere sikkerhed langs vores grænser. Og det vil bremse noget af bølgen af illegale indvandrere.” Dengang stemte han og en række demokrater altså for en mur.