Peter Skaarup (DF) har hørt om bandemedlemmer, der på grund af handler i retten undgår at blive dømt for ’mindre’ forbrydelser som eksempelvis narkobesiddelse. Det er ødelæggende for retsbevidstheden, mener Skaarup, som nu rejser sagen overfor justitsministeren
Narkohandel, indbrud og kørsel i narkopåvirket tilstand. Den type forbrydelser bliver ofte ikke straffet ved domstolene, hvis gerningsmanden er en hårdkogt kriminel, der har begået endnu værre forbrydelser.
Det er det indtryk, som formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), har fået, efter at have talt med personer indenfor politiet.
Frustrerede politifolk har berettet om bandekriminelle, der får eftergivet stribevis af forbrydelser i handler mellem anklagemyndighed og forsvarer. Argumentet er, at det vil koste for mange ressourcer, hvis gerningsmanden skal dømmes for alle forhold.
Konsekvensen er ikke bare, at gerningsmanden slipper billigere. Det betyder også, at han ikke får skærpet sin straf som følge af gentagelsesvirkning, hvis han begår lignende lovovertrædelser, når han igen er på fri fod.
Peter Skaarup er forarget og vil nu rejse sagen overfor justitsminister Søren Pape Poulsen (K):
”Det er mit indtryk, at det her sker i stort omfang. Det er ikke første gang jeg har fået henvendelser fra desillusionerede politifolk, der fortæller om sager mod bandemedlemmer og kriminelle, der skrottes, fordi det er for ressourcekrævende at tage alle sigtelser med i retten. Det er et problem for retssikkerheden og retsforståelsen. Det betyder jo i praksis, at hvis man begår et væld af kriminelle handlinger, bliver de nulstillet, hvis bare man gør noget, der er endnu værre,” siger Peter Skaarup.
“Det betyder jo i praksis, at hvis man begår et væld af kriminelle handlinger, bliver de nulstillet, hvis bare man gør noget, der er endnu værre”
Peter Skaarup (DF), formand, Retsudvalget
Får kortere straffe end de burde
Han mener, at konsekvensen er, at bandemedlemmer og andre hærdede kriminelle får kortere straffe end de burde. Dermed er de hurtigere tilbage på gaden og kan begå ny kriminalitet.
”Vi ønsker nultolerance overfor bandekriminalitet, men disse samlerabatter er jo det stikmodsatte af nultolerance,” siger Peter Skaarup.
Retsudvalgets formand køber ikke argumentet om ressourcer. For undlader man at straffe med henvisning til at det er for dyrt, undergraves tilliden til retsvæsenet, mener Skaarup.
”Det her er et spørgsmål om lighed for loven. I dag må hr. og fru Danmark konstatere, at hvis bare man laver tilstrækkeligt mange forbrydelser, kan man slippe billigere. For mig ville det være positivt, hvis det kræver mange vidner og betjente i retten at få dømt et bandemedlem for alle forhold. For det ville vise, at der er lighed i retssystemet,” siger Peter Skaarup.
“I dag må hr. og fru Danmark konstatere, at hvis bare man laver tilstrækkeligt mange forbrydelser, kan man slippe billigere”
Peter Skaarup (DF), formand, Retsudvalget