Fængslet IS-terrorist kræver at få ekstremistisk litteratur

0
2529
Al Amin Sultan optræder som IS-kriger i en video.

Han er dømt for en af de mest modbydelige likvideringer, som IS foretog. Alligevel fremstiller han sig selv nu som offer, fordi den svenske kriminalforsorg ikke vil lade få bestemte islamistiske bøger

Al Amin Sultan afsoner en livstidsdom i Sverige for sine ugerninger hos IS i Syrien. Særligt hans rolle i to drab, hvor fanger fik skåret halsen over, var med at give ham Sveriges hårdeste straf. Nu har manden, der oprindelig kommer fra Göteborg, startet en strid med sine fangevogtere for at få fire bøger, der udlægger teksten i koranen.

Den svenske kriminalforsorg har brugt kræfter og eksperttid på at vurdere bøgerne, der gerne bruges af de mest ekstreme islamistiske kredse som IS og al Qaeda. Særligt det at man i bøgerne taler om en samlet islamisk stat og opfordrer til militant jihad faldt de svenske myndigheder for brystet. Bøgernes udlægning af koranens tekster bliver anset som fare for sikkerheden i fængslet og samtidig en vej til at omvende andre indsatte til en meget voldelig variant af islam.

De værste fanger

Hans blonde, kvindelige sagfører Mia Sandros tror på sin klient. ”Han har brug for bøgerne for at kunne udøve sin religion,” hævder hun. Trods eksperternes vurderinger af bøgerne anser hun dem selv for at være indenfor standard litteratur i islam.

Derfor har hun sammen med Sultan anket sagen, der nu er blevet afgjort i hvad der svarer til landsretten. Her citerer man loyalt påstanden om, at disse fortolkninger af koranen er indenfor den gængse forståelse af islam. Men samtidig giver man myndighederne ret i at de har ret og pligt til at holde dem ude af svenske fængsler.

Al Amin Sultan har tidligere sammen med en anden IS-terrorist siddet i Sveriges mest sikre fængsel, den såkaldte Fenix Bunker i Kumla fængslet, der i dag huser 20 af Sveriges mest frygtede fanger. Under deres to år i fængslet har de i 25 tilfælde ifølge avisen Expressen tævet personale og andre fanger eller begået andre overgreb. Alligevel har svensk kriminalforsorg flyttet Al Amin Sultan til andet fængsel, hvor han altså har opdaget sin trang til at få flere bøger.