Muslimske kvinders tørklæder tjekkes ikke fast ved fængselsbesøg

0
4135
Arkivfoto

Fængsler tjekker kun muslimske besøgendes tørklæder ved en konkret mistanke om, at de smugler noget ind i fængslet. “Alle bør tjekkes til bunds,” mener DFs retsordfører Peter Skaarup

Muslimske kvinder med tørklæde, der besøger indsatte i fængsler, bliver ofte ikke tjekket for, om de har gemt noget i tørklædet. Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup har spurgt justitsminister Nick Hækkerup (S) om fængselspersonalet undersøger muslimske kvinders tørklæder. Svaret lyder, at det sker på en konkret mistanke.

“Direktoratet for Kriminalforsorgen kan oplyse, at der i forbindelse med adgangskontrol er særlig fokus på beklædning, herunder på hovedbeklædning, også hvis den måtte være religiøst begrundet. Den besøgende vil blive anmodet om at fjerne hovedbeklædning, herunder religiøst begrundet hovedbeklædning, hvis den konkret vurderes anvendt til at forsøge indsmugling af genstande,” lyder det i svaret.

Justitsministeriet oplyser, at det er en mulighed at bede en besøgende tage sin hovedbeklædning af til undersøgelse. Hvis man nægter, kan det medføre afvisning, skriver ministeriet.

Peter Skaarup: Ikke godt nok

Peter Skaarup er ikke tilfreds med svaret. DFs retsordfører mener ikke, det er tilstrækkeligt at tjekke et tørklæde på en konkret mistankte.

“Fængselsbetjentene kan på ingen måde med sikkerhed vide at der ikke smugles noget ind, hvis de ikke tjekker. Det mener jeg er at vi skal give dem lov til. Her trumfer det sikkerhedsmæssige hensyn, hensynet til religion,” siger Peter Skaarup.

Han mener, at tørklæder skal tjekkes hver gang, blandt andet som led i arbejdet med at forhindre indsmugling af narko til fængslerne.

“Alle bør tjekkes til bunds. Det gælder også dem med tørklæde eller andet. Det er vigtigt at vi fralægger os berøringsangsten med muslimske kvinder med tørklæde,” siger Skaarup.

Efterlyser statistik

DF-ordføreren har i sit spørgsmål til justitsministeren også bedt om tal for, hvor mange gange der er lavet tjek af muslimske kvinders tørklæder de sidste 10 år. Men en sådan statistik føres ikke af kriminalforsorgen, oplyser Justitsministeriet. Dét er Peter Skaarup heller ikke tilfreds med.

“Det er generelt et problem at ministeren ikke kan levere statistik på flere områder under justitsministeriet. Det har jeg gentagende gange løftet, da vi ikke kan få et overblik,” siger Peter Skaarup.