
Regeringen skrottede indstilling fra Lønningsrådet, der tog forbehold for politisk udpegede lande-ambassadører. DF frygter amerikanske tilstande med politiske ambassadører
Mens en glad Kristian Jensen nu forlader politik og bliver særlig repræsentant for Danmark ved FN, så vækker regeringens udnævnelse af den tidligere Venstre-næstformand vrede og bekymring.
Ikke bare blandt de ansatte i Udenrigsministeriet, som frygter at regeringen er ved at gøre op med princippet om upolitiske embedsmænd og diplomater, men også på Christiansborg.
Flere partier er ikke kun modstandere af de politiske ambassadør-udnævnelser. De kritiserer også den måde, som regeringen har fået ændret reglerne, så politikere nu kan udnævnes til ambassadører.
DR kan nemlig afsløre, at regeringen har valgt at tilsidesætte indstillingen fra et centralt rådgivningsorgan, Lønningsrådet, som tæller både politikere og embedsmænd. I følge dokumenter, som DR har set, blev der taget et forbehold fra Lønningsrådet, som fik de nye regler til gennemsyn i sidste uge.

Et flertal i rådet gik ind for at politikere i særlige tilfælde skal kunne udnævnes til ambassadører. Men efter krav fra Det Radikale Venstres medlem af rådet, blev der taget forbehold for, at politikere kan udnævnes til landeambassadører, dvs. helt almindelige ambassadører.
Men dette forbehold valgte regeringen at se stort på. Lønningsrådet, der kun er rådgivende, hører under Skatteministeriet og da skatteminister Morten Bødskov (S) skulle have regelændringen på plads, blæste han på forbeholdet. Derfor kan regeringen nu – hvis den vil – udpege politikere til prestigefyldte poster som ambassadører i andre lande – poster som hidtil har været forbeholdt ansatte i udenrigstjenesten.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) bedyrer, at muligheden kun vil blive benyttet i helt særlige tilfælde. Kristian Jensen skal således løse en særlig opgave med at forsøge at skaffe Danmark en plads i FN’s sikkerhedsråd. Men statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke afvise, at regeringen i fremtiden vil udnævne politikere til ambassadører. På pressemødet, hvor Kristian Jensen blev præsenteret, sagde hun:
”Jeg kommer ikke til at gå ud i nogen hypotetiske diskussioner om fremtiden. Men vi har ikke yderligere udnævnelser planlagt”.
DF: Nej til amerikanisering af diplomatiet
Dansk Folkeparti var et af de partier, som i Lønningsrådet stemte nej til de politiske udnævnelser. Gruppeformand Peter Skaarup siger til DR, at DF ikke ønsker en ”amerikanisering” af diplomatiet.
”Vi mener ikke, vi skal have en amerikanisering af det danske embedsværk – og det er det, vi risikerer, uanset om det er landeambassadører, eller det er alle mulige andre repræsentanter, så får vi jo en amerikanisering, hvor vi skifter embedsværket, alt efter hvilken farve regeringen har”.
”Vi mener ikke, vi skal have en amerikanisering af det danske embedsværk”
Peter SKaarup, gruppeformand (DF), til DR
Peter Skaarup er utilfreds med, at regeringen vælger at ignorerer en indstilling fra Lønningsrådet.
”Man kan jo spørge sig selv med den udgang, den her sag har fået, om det overhovedet er relevant, at vi har Lønningsrådet. For hvis Lønningsrådet siger noget, og regeringen kan springe op og falde ned på det alligevel og bare lader som om, at ingenting er hændt, ja, så er det jo ikke noget værd,” siger DF-gruppeformanden til DR.
På Twitter skyder han endnu skarpere:
”Regeringens magtfuldkommenhed har nu nået nye højder. I sagen om politisk udvalgte ambassadører har regeringen valgt at overtrumfe et centralt råds indstilling samt ignorere de Radikales indsigelser lige så. Det er virkeligt trist at overvære!”.

Venstre: Ja til politiske ambassadører
Mens DF er modstander af politisk udnævnte diplomater, så bakker Venstre regeringen op. Partiet, som nu sender sin tidligere næstformand til en velbetalt stilling i New York, erklærer sig som tilhænger politisk udpegede landeambassadører,
“Selvfølgelig er det vigtigt, at det her ikke skal være en slags vennetjenester, hvor man belønner dem, der giver flest penge til partiet eller har gjort mest for partiet eller noget andet. Det her skal være tværpolitisk. Det skal uden tvivl være folk, der har faglige kompetencer, mangeårig erfaring, og hvor der ikke kan sættes en finger på, at det her virkelig er en person, som man ved vil kunne håndtere arbejdet topprofessionelt,” siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til DR.