EU magtesløs overfor migranter fra Belarus

0
1689
Et billede taget den 9. november, der viser migranter ved den hviderussisk-polske grænse i Grodno-regionen. Foto: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP) / Hviderusland OUT

EU vil endnu en gang skærpe sanktionerne mod Belarus for at sende migranter til EU’s bagdør. Men hvis Tv-billeder er sandheden, så har landets diktator, Aleksandr Lukasjenko, vundet over EU

Hundreder af migranter venter i vinterkulden på den hviderussiske side af grænsen og klager deres nød til de journalister, der er rejst til grænsen fra hovedstaden Minsk. Og andre der går i flok langs med motorvejene mod vest. Alt sammen billeder, der giver mindelser om migrantkrisen i 2015 og som viser, at Lukasjenko har fat i den lange ende.

Migranterne ved grænsen sørger for ikke at komme tæt på de polske vagter. For de risikerer ikke at kunne komme tilbage til Belarus, for landets egne grænsevagter spærrer vejen. Adskillige grupper er blevet fanget i ingenmandsland som et billede på konflikten med EU – en konflikt der i høj grad er skabt af EU’s ønske om at virke stærk overfor det, der er blevet kaldt Europas sidste diktatur.

Og mens journalister fortæller om tusinder af migranter i mudderet og kulden ved grænsen, så er mange flere for længst sluppet over. Alene i Polen er der ifølge lokale myndigheder kommet mindst 30.000 over grænsen og halvdelen af dem slap over i oktober måned. Og aktiviteterne fra menneskesmuglerne fortsætter uden stop her i november.

Migranter i tusindvis venter ved grænsen til Polen, men ifølge lokale myndigheder er mindst 30.000 indtil videre kommet over grænsen. Foto: Handout / Polish Defence Ministry / AFP / Scanpix

Nye slag i luften

For trods dansk pigtråd og tusinder af egne soldater udkommanderet i Polen og Litauen så er grænserne til Belarus ganske åben for dem, der kender smutvejene. Derfor virker EU’s udspil i dag om nye sanktioner mod landet som endnu et slag i luften. Og det ganske bogstaveligt.

For landets flyselskab Belavia spiller en central rolle i opgøret. På den ene side har selskabet faktisk indstillet sine faste flyvninger til Bagdad, hvorfra mange af migranterne kommer. På den anden vil Belavia blive ramt hårdest af de kommende sanktioner.

Migranter samlet nær et pigtrådshegn i et forsøg på at krydse grænsen til Polen i Grodno-regionen. Foto: Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS.

De nye sanktioner fra EU kan betyde, at selskaber, der har hjemme i EU, ikke kan handle med Belavia. De vil så blive tvunget til at kræve de fly tilbage, som det fattige selskab har leaset af europæiske selskaber. Det kan i teorien standse en del af de migranter, der fortsat vælger at flyve til Minsk for at gå videre mod især Tyskland.

Men uden sikre grænser vil strømmen fortsætte. Og diktatoren Lukasjenko kan score endnu en sejr i medierne.

Kilder: Spiegel, Expressen, Merkur