Statsministeren nægter at svare på spørgsmål om minkskandalen

0
1803
De konservatives leder Søren Pape Poulsen stillede forgæves spørgsmål til statsministeren om hendes deltagelse i et møde med NOST (Den Nationale Operative Stab) den 3. november. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Partilederne fra blå blok spurgte forgæves ind til minkskandalen og slettede sms’er, da der tirsdag var spørgetime i Folketinget med statsminister Mette Frederiksen

Det hedder spørgetime med statsministeren, men spørgsmål om minkskandalen og sletning af sms’er var tydeligvis ikke velkomne, da statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag stillede op til såkaldt udvidet spørgetime i Folketinget.

Her kan alle partiledere stille tre spørgsmål til statsministeren og alle borgerlige partiledere brugte anledningen til at bore i minksagen om regeringens ulovlige beslutning om at kræve alle mink i Danmark aflivet. En beslutning, der blev meldt ud på et pressemøde 4. november 2020 og som blev gennemført, selv om der ikke var lovhjemmel til den.

Men statsministeren afviste gang på gang at svare på de ofte meget konkrete spørgsmål om hendes og regeringens ageren. Enten ved at henvise til, at Minkkommissionen er i gang sine afhøringer – eller fordi hun af “principielle grunde” ikke ønsker svare.

”Af princip skal jeg ikke svare på det”

Det sidste var tilfældet, da den konservative partileder Søren Pape Poulsen ville vide, om statsministeren deltog i et møde i den såkaldte NOST (Den Nationale Operative Stab) tirsdag den 3. november, dvs. samme dag, hvor regeringens koordinationsudvalg om aftenen traf beslutningen om at slå minkene ihjel.

Søren Papes interesse skyldes, at spørgsmålet om manglende lovhjemmel kan have været drøftet på NOST-mødet. Men statsministeren gav Pape en blank afvisning:

”Af princip skal jeg ikke svare på det. Jeg bliver spurgt til et konkret møde, der fandt sted for et år siden. Det finder jeg ikke grundlag til at svare på,” sagde hun.

“Det finder jeg ikke grundlag til at svare på…”

Tillid til sundhedsministeren?

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl kunne heller ikke få svar på sine spørgsmål.

I Minkkommissionen har embedsmænd oplyst, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) den 1. oktober 2020 godkendte et notat, hvori der står, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink. Derfor ville Kristian Thulesen Dahl vide, hvordan statsministeren stadig kan have tillid til sin sundhedsminister.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl ville vide, om statminister Mette Frederiksen har tillid til sin sundhedsminister. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Men i stedet for at svare, kritiserede Mette Frederiksen, at oppositionen drager konklusioner, inden Minkkommissionen har afsluttet sit arbejde.

“En række partier har konkluderet inden kommissionen har påbegyndt sit arbejde, gør det løbende på de sociale medier og gør det nu også i folketingssalen. Men man kan ikke arbejde på den måde. Hvis man ønsker at nedsætte en kommission, så må den færdiggøre sit arbejde og konkludere,” sagde Mette Frederiksen.

”Svarene sejler fuldstændigt”

Dét svar lod Kristian Thulesen Dahl sig dog sig ikke spise af:

“Jeg må bare sige, at svarene sejler fuldstændig for statsministeren,” sagde han, da han for tredje og sidste gang fik ordet – og fortsatte:

”Vi har fået at vide, at vi skal have tillid til embedsværket. Så refererer jeg embedsmænd, der i en kommission redegør for, hvordan de har oplevet det her forløb, og så siger statsministeren bare, at vi skal jo afvente. Men vi ved da, hvad de her mennesker har sagt. Det er åbne oplysninger. Så lad mig igen spørge statsministeren: Hvis det kommer frem, at f.eks. sundhedsministeren eller andre ministre eller embedsmænd har vidst, at der ikke var lovhjemmel, uden at gøre statsministeren bekendt med det inden det her pressemøde, kan statsministeren så have tillid til det”.

Men heller ikke her fik han svar. Statsministeren gentog, at hun ikke var bekendt med, at der manglede lovhjemmel – og hun lod forstå, at hun mener det er forkert, når Minkkommissionens arbejde diskuteres i folketingssalen.

Det jo helt håbløst, sagde Liberal Alliances Alex Vanopslagh, da statsministeren for anden gang havde givet et ikke-svar på hans spørgsmål om, hvorvidt statsministeren vidste, at det i bilagene til det møde, hvor minkaflivningen blev besluttet, stod at det ville være ulovligt, hvis man besluttede at nedlukke minkerhvervet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

”Jeg glæder mig til at fortælle, hvad jeg vidste”

Heller ikke Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance blev klogere. Han spurgte helt konkret til, om statsministeren inden pressemødet den 4. november vidste, at det ville være ulovligt at beslutte en nedlukning af minkerhvervet. Men igen afviste statsministeren at svare med henvisning til, at hun den 9. december skal vidne i Minkkommissionen:

”Folketinget har nedsat en kommission, der er i gang med sit arbejde. Jeg glæder mig til at fortælle, hvad jeg vidste,” sagde hun.

Spørgetiden med statsministeren kan ses her