Borgerlige i Århus i fælles udspil: Vil give tilskud til hjemmepasning af børn

0
1035
Jakob Søgaard Clausen er medlem af byrådet i Århus for Dansk Folkeparti.

De seks borgerlige partier vil have Aarhus Kommune med på vognen af kommuner, der yder tilskud til hjemmepasning. Det gør ca. halvdelen af landets kommuner i dag

Familier i Århus, som vil passe deres små børn hjemme, kan ikke få tilskud fra kommunen. Men det skal der laves om på, mener de seks borgerlige partier Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne. I et fælles familieudspil foreslår de, at Aarhus Kommune fremover skal yde tilskud til hjemmepasning.

Det er op til det enkelte byråd, om en kommune skal yde tilskud til hjemmepasning, sådan som det er muligt ifølge dagtilbudsloven. Det gør ca. halvdelen af landets kommuner i dag, inklusive flere kommuner i Østjylland. Men ikke Århus, som på sin hjemmeside skriver at:

”I Aarhus Kommune giver vi ikke tilskud til, at du kan passe dit eget barn”.

De borgerlige partier mener imidlertid, at familierne skal have frihed til selv at vælge. I udspillet skriver de:

”Med muligheden for tilskud sikrer vi, at pengene følger børnene og styrker dermed også familien som samfundsinstitution. Forældrene ved som udgangspunkt bedst i forhold til egne børn”.

Fra 8 uger til 1 år

Loven gør det muligt at yde tilskud fra 8 uger og op til 1 år.  Der stilles krav til bl.a. indkomst, danskkundskaber mv. Familier i udsatte boligområder kan ikke deltage i ordningen. Det sker med den begrundelse, at familier med udenlandsk baggrund har behov for at komme et pasningstilbud, så de bl.a. lærer dansk.

Det sidste er ifølge DFs spidskandidat Jakob Søgaard Clausen afgørende:

”Det er vigtigt, at tilbuddet ikke må gå ud over integrationen. Vi har i forvejen store integrationsproblemer i Århus, og det vil kun blive værre, hvis flere med udenlandsk baggrund kan gå hjemme med børnene. Men det skal ikke gå ud over de mange danske familier, som gerne vil have den tryghed, der ligger i at passe sit barn lidt længere derhjemme. Lovgivningen giver nogle rammer for at udelukke udsatte boligområder, men vi vil især have fokus på, at gode danskkundskaber er en forudsætning for, at man som familie må benytte ordningen,” siger han i en fælles pressemeddelelse.

Nej til parallelsamfund

Det sidste har fået TV2 Østjylland til at spørge DFs kandidat, om ikke han tror borgere med udenlandsk baggrund vil føle sig snydt. Til det siger Jakob Søgaard Clausen:

”Det må de gerne føle, men det optager ikke mig. Vi, som politikere, har et ansvar for, at problemet med parallelsamfund ikke bliver større. Derfor synes jeg, at dén interesse trumfer forældrenes ret til selvbestemmelse på det her punkt. De må jo gerne passe deres børn derhjemme, de får bare ikke tilskud til det,” siger han til TV2 Østjylland.

Udspillet kan læses her: Borgerligt familieudspil