EU-domstolen: Østrigs grænsekontrol er ulovlig

0
2674
Arkivfoto fra en ubevogtet grænseovergang i Østrig.

Bøde på 270 kroner er blevet en bombe under den grænsekontrol, som flere EU-lande har indført. En EU-borger fik en bøde for at nægte at vise pas ved grænsen til Østrig. Nu har EU-domstolen afsagt en dom, som fastslår, at Østrigs grænsekontrol er ulovlig

Tilbage i 2019 ville en EU-borger ikke vise pas ved grænsen mellem Slovenien og Østrig. Det kostede ham en bøde på 270 kroner – og det blev til en bombe under EU’s landenes grænsekontrol

Borgeren ville ikke acceptere bøden, da han holdt fast i, at der ikke kan være grænsekontrol mellem to lande i Schengen-samarbejdet. Den sag sendte den lokale domstol i Steiermark videre og den nåede EU-domstolen i Luxembourg. Dens dom kom tirsdag og slog fast, at grænsekontrol mellem landene kun kan ske i helt særlige tilfælde.

Dommer siger videre, at ekstraordinære grænsekontroller mellem to lande i Schengen-området efter seks måneder skal ophæves medmindre der foreligger nye og anderledes trusler mod det enkelte lands sikkerhed.

Her er det at dommen i særlig grad rammer Østrig, der siden 2017 har opretholdt en særlig grænsekontrol for at bremse migranter fra at rejse videre i EU. For domstolen finder, at Østrig ikke har sandsynliggjort nye trusler mod landets sikkerhed.

domstolen finder, at Østrig ikke har sandsynliggjort nye trusler mod landets sikkerhed

I stedet er det domstolens vurdering, at østrigerne blot automatisk har forlænget grænsekontrollen.

”I det aktuelle tilfælde har Forbundsrepublikken Østrig ikke sandsynliggjort eksistensen af en sådan trussel,” hedder det videre i dommen. EU-domstolens afgørelser kan ikke ankes.

Borgeren er i retssystemet er kendt som N. W. – formentlig som i name withheld – anonym. Hans nationalitet er heller ikke kendt, men han nævnes som borger i et af de 26 lande i Schengen samarbejdet.

Læs også:

Kølig reaktion på EU-dom i Østrig: “Vi fortsætter, hvis det er nødvendigt”