DF, V og K i fælles medieudspil: Privatisér P3 og drop plan om streamingskat

0
1723
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen, her fotograferet til premieren på streamingtjenesten Paramount+ nye Susanne Bier-serie, siger, at hun gerne vil lande et medieforlig med bred politisk opbakning. Men regeringens udspil er "fyldt med socialistiske livretter", mener de borgerlige partier. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Medieordførerne fra DF, Venstre og Konservative kritiserer regeringens medieudspil for at være ”fyldt med socialistiske livretter”. I en kronik i Berlingske kræver de tre ordførere blandt andet, at regeringen skrotter sit forslag om flere penge til DR

Privatisér P3, brug færre penge på Danmarks Radio og skrot planerne om en ny skat på udenlandske streamingtjenester.

Sådan lyder nogle af de krav, som Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative Folkeparti stiller til kulturminister Ane Alsbo-Jørgensen (S), hvis de tre borgerlige partier skal gå med i det medieforlig, som ministeren skal forhandle på plads de kommende måneder.

Regeringen lancerede i februar sit udspil til medieforhandlingerne, men ifølge de tre borgerlige partier, så er udspillet uspiseligt i sin nuværende form.

De tre partiers medieordfører har skrevet en fælles kronik i Berlingske, og her konstaterer de, at udspillet er ”fyldt med socialistiske livretter” og at ”mindst tre af retterne er uspiselige for os som borgerlige”.

”Skal de glide ned alligevel, så skal ministeren diske op med nogle afsindigt lækre drikkevarer i den dyre ende,” som Dennis Flydtkjær (DF), Jan E. Jørgensen (V) og Birgit Bergman (K) skriver.

Streamingskat vil ramme danskerne

En af de uspiselige retter er forslaget om lade de udenlandske streamingtjenester betale en skat på fem procent af deres omsætning i Danmark. Penge, som skal gå til en pulje, der kan fremme produktion af dansk film og tv. De tre borgerlige partier mener, at en sådan skat ”med statsgaranti” vil medføre højere priser på Netflix, HBO Max, Viaplay, Disney+ mv.

”Mener regeringen virkelig, at det er klogt midt i en historisk krise med stigende priser og inflation, at komme med yderligere skatter, som vil sætte sig i priserne? Det gør vi ikke. Det er en smule trættende, at udgangspunktet for regeringens politik altid er, at det skal blive dyrere at være dansker,” skriver ordførerne.

DFs skatte-, kultur og medieordfører Dennis Flydtkjær. Foto: Carsten Lundager

”Konkurrence er sundt”

En anden uspiselig ret for de borgerlige, er regeringens plan om at hælde flere penge i Danmarks Radio. DR får i dag 3,5 milliarder skattekroner om året, men Ane Alsbo-Jørgensen lægger op til at øge DR-budgettet med yderligere 120 mio. kr. Faktisk skulle regeringen ifølge et notat, som Berlingske omtaler, ønske at bruge i alt 264 millioner kroner mere på DR årligt.

Det vil skævvride forholdet mellem DR og private medier yderligere, mener de tre borgerlige ordfører, som fastslår, at dansk kvalitetsindhold sagtens kan produceres af andre end DR.

”Konkurrence er sundt, og det er ingen naturlov, at DR skal levere al public service til danskerne. Den erkendelse burde ministeren også kunne nå frem til, men så længe hun alene orienterer sig mod sine støttepartier, som kun er interesseret i at skrue endnu mere op for støtten til DR, bliver det svært at nå et bredt forlig. Hvis hun vil have os borgerlige/liberale med, må hun gå med til at ændre på balancen mellem statslige og private medier,” skriver ordførerne i kronikken.

De kommer med et konkret forslag til at ændre balancen:

”Det kunne helt oplagt ske ved at privatisere P3. Der er i forvejen mange radio- og tv-programmer, der produceres af private med stor succes – hvorfor ikke lade private prøve kræfter med en hel radiokanal uden reklamer?,” skriver de.

Ny regional tv-station

De borgerlige mener heller ikke, at regeringen gør nok i sit udspil for at styrke de lokale og regionale medier. Derfor har de blandt andet et konkret forslag med til forhandlingerne om at styrke TV2s regionale dækning på Sjælland:

”Vi er gået til forhandlingerne med et ønske om blandt andet en ny regional TV 2-station på Sjælland. TV 2 Lorry dækker i dag omkring en tredjedel af landets kommuner og indbyggere – men modtager kun en ottendedel af den samlede støtte. Vi ønsker at give flere penge til TV 2’s regionale nyhedsdækning – ikke ved at omfordele fra de andre TV 2 stationer, men ved at bruge de penge, som regeringen hellere vil bruge på DR. Med andre ord vil ingen TV 2 region få færre penge med vores forslag,” skriver de.

Kronikken i Berlingske fra de tre medieordførere kan læses her