Efter skovbrande: Partier foreslår fælles nordisk kriseberedskab

0
2698
En af de mange ødelagte svenske skove. Her er det Alvdalen i Sarna i det centrale Sverige. Foto: Maja Suslin/TT/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti vil sammen med Sverigedemokraterne og finske Sannfinlanderne arbejde for et fælles, nordisk kriseberedskab, der kan sættes ind ved store naturkatastrofer som f.eks. skovbrande

I ugevis har skove i store dele af Sverige været indhyllet i røg og ild. Mere end 25.000 hektar skov er blevet ødelagte af brande i den knastørre svenske sommer.

De tre nordiske samarbejdspartier Sverigedemokraterne (SD), Dansk Folkeparti og finske Sannfinländarna var i weekenden samlet i Sverige i forbindelse med SDs sommermøde i Sölvesborg. Her vedtog partierne en fælles erklæring om, at de vil arbejde for et fælles nordisk kriseberedskab, der kan sættes ind ved naturkatastrofer som de store skovbrande i Sverige.

”De seneste måneder har vist, hvor sårbare vi er i forbindelse med store kriser og hvor vigtigt det er at kunne arbejde sammen om at klare naturkatastrofer. Derfor er vi glade for, at vi på vores fælles sommermøde er blevet enige om en strategi for et styrket kriseberedskab,” siger Aron Emilsson fra Sverigedemokraterne i en pressemeddelelse.

De tre partier vil arbejde for planerne via deres nationale parlamenter og i Nordisk Råd. Målet er et ”effektivt nordisk beredskab, der er koordineret og uden svage grænsebarrierer og som kan fungere på tværs af grænserne i tilfælde af kriser i de nordiske lande”.

Konkret foreslår partierne (fra erklæringen):

  • Der udarbejdes en oversigt over fælles ressourcer og mobilitetsmuligheder med det formål at samordne vores ressourcer så meget som muligt, samtidig med at der opretholdes et grundlæggende nationalt beredskab i de respektive nordiske lande.
  • En fælles nordisk kommission bør sættes sammen med opgaven at undersøge og udvikle en nordisk beredskabsplan og risikokort over sårbarhedselementer samt muligheden for en fælles brandflåde.
  • Vi foreslår også, at der oprettes et nordisk lovråd, der kan scanne den nuværende lovgivning i vores lande og forhindre forebyggelse af nye grænsebarrierer så vidt muligt.