Du må ikke sige ”illegal migrant” i EU-parlamentet

0
9219
Claude Moraes, formand for LIBE-udvalget, gør opmærksom på at det ikke hedder "illegal migrant". Fra EU-Parlamentets tv - fra ca. 09.30.00

Du skal sige irregulær og ikke illegal migrant, når du taler i EU-parlamentet. Det fastslog formanden for et af parlamentets udvalg i en debat i sidste uge. ”Virkelighedsfjern og berøringsangst,” siger DFs Anders Vistisen om migrationsdebatten i EU-Parlamentet

”Når du er her i parlamentet, så er det ’irregulær migration’, ikke illegal migration. Det har været vores holdning i 10 år”.

Sådan blev en embedsmand fra EU-kommissionen sat på plads i sidste uge, da han talte i parlamentets  Libe-udvalg, som er Udvalget om Borgernes Rettigheder og Retlige og Indre Anliggender.

Den pågældende embedsmand brugte flere gange udtrykket ”illegal migration” om personer, der kommer til Europa uden et lovligt opholdsgrundlag. Det fik udvalgsformanden Claude Moraes, der er britisk medlem af den socialistiske gruppe, til at irettesætte ham:

”Den korrekte terminologi er ’irregulær’, ikke illegal. Du er ikke illegal, før du er dømt”.

Bemærkningen fik Dansk Folkepartis medlem af udvalget, Anders Vistisen, til at reagere. Han bad formanden forklare, hvor det står, at man ikke må sige illegal. Ordet illegal migrant anvendes nemlig i Lissabon-traktaten, så hvordan kan denne talemåde være forkert i Parlamentet, ville Vistisen vide.

Claude Moraes gentog blot, at det har været parlamentets ”position” i de sidste 10 år.

Diskussionen mellem Anders Vistisen og Claude Moraes kan ses her – det er fra kl. 09.30.00

Anders Vistisen tager ordet i LIBE-udvalget for at få formanden til at forklare, hvorfor der ikke må siges “illegale migranter”. Fra EU-Parlamentets tv

Anders Vistisen: Parlamentet er et parallel-univers

Anders Vistisen finder det hovedrystende, at EU-Parlamentet åbenbart vil forbyde bestemte ord i migrationsdebatten:

”Det viser med al tydelighed, at EU ikke magter at løse migrationsproblemer. Første forudsætning for at gøre noget ved migrationsproblemet er at tale om det. Og når man ikke engang må tale frit og kalde ting ved sit rette navn, er der ekstrem lang vej igen,” siger han til ditOverblik.dk.

Anders Vistisen kalder debatten i Parlamentet for virkelighedsfjern og ”enorm berøringsangst”:

”Det er et parallelunivers, hvor ord bliver forbudt, fordi det ikke passer ind i dagsorden, og hvor bestemte holdninger er ildeset. Derfor skylder politikere i Danmark, der taler om EU-løsninger på migrationsområdet, at det er lig med en censurering af debatten og fornægtelse af problemerne,” siger han.

“Når man ikke engang må tale frit og kalde ting ved sit rette navn, er der ekstrem lang vej igen”

Anders Vistisen, EU-parlamentariker, gruppeformand for Dansk Folkeparti