Ny Global Compact: Nu kommer FN-aftalen om flygtninge

0
4253
Danmark tilsluttede sig mandag FN-aftalen om migration ved en konference i Marrakech i Marokko. Mu får migrant-aftalen følgeskab af en aftale om flygtninge. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy/Scanpix

Mens der var fest, klapsalver og en hel del kritik i Marrakech for FN-aftalen om migration, ventes dens tvilling – en aftale om egentlige flygtninge – at blive vedtaget i næste uge i al stilhed. Kun USA vender sig imod aftalen, selvom dens anbefalinger vil gribe ind i landenes politik for egentlige flygtninge

Fortalere for FN-aftalen fremhæver, at den netop skal udtrykke støtte og opbakning til de lande, der tager flest flygtninge – uanset om det skyldes deres egen politik eller blot det faktum, at de grænser op til lande i konflikt. Lande som Tyrkiet og Libanon skal efter aftalen have hjælp til at sikre flygtninge uddannelse og sundhed. Og andre lande kan vælge at tage imod flere flygtninge under et såkaldt resettlement program, hvor man i praksis vælger flygtninge ud i lejre tæt på verdens konflikter.

På det punkt er aftalen på kant med den danske flygtningepolitik som den er i dag. Og på et andet punkt går den videre end dansk praksis: Lande der modtager flygtninge skal efter aftalen ikke blot give flygtning husly, mad og sikkerhed. De skal også have uddannelse, så de kan forsørge sig selv – og dermed blive integreret i deres nye hjemlande.

I Tyskland, hvor kansler Angela Merkels opbakning til Marrakech aftalen kom under hård kritik, er medierne begyndt at se nærmere på aftalen om flygtninge. Avisen Merkur kalder den for mere vidtgående og mere politisk problematisk end tvillingeaftalen fra Marrakech. En anden ledende avis, Die Welt, skriver: ”Spørgsmålet er om denne aftale kan være lige så sprængfarlig som aftalen om migration.”

Sikkert er det, at aftalen vil få kontante konsekvenser for tyskerne. Allerede inden udgangen af 2019 vil landet tage 10.200 ekstra flygtninge fra andre lande, der er endnu hårdere presset. Og det på trods af at Tyskland allerede er det land, der bærer den sjette tungeste flygtningebyrde.

”Spørgsmålet er om denne aftale kan være lige så sprængfarlig som aftalen om migration”

Die Welt, tysk avis

Dansk støtte

Ligesom Marrakech aftalen er den nye aftale i princippet ikke-bindende for de enkelte lande. Men netop i Tyskland forventer folk, der arbejder med at hjælpe flygtninge, at aftalen vil løfte deres muligheder. Omvendt er det kun det indvandringskritiske parti AfD, der har kritiseret den seneste aftale.

De danske indlæg fylder ret pænt blandt de godt 500 indlæg, som FN har modtaget fra regeringer og organisationer i løbet af 2018. De enkelte indlæg udtrykker stor sympati for FN’s bestræbelser og indeholder alle opfordringer til at udvide flygtningenes rettigheder og muligheder. Samtidig fremhæver de behovet for at netop lande som Danmark gør mere for verdens flygtninge.

Aftalen kan læses her: The global compact on refugees