Fra 1. januar 2019 må du have en peberspray i dit eget hjem

0
6126
En lovændring tillader peberspray i hjemmet fra nytår. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Regeringen og Dansk Folkeparti har vedtaget lovforslag, der gør det lovligt for personer over 18 år at have peberspray i eget hjem. “Min sunde fornuft siger mig, at det her er rigtigt,” siger DFs retsordfører Peter Kofod

En stribe andre EU-lande har for længst tilladt peberspray, og nu har et flertal i Folketinget sagt ja til, at personer over 18 år pr. 1. januar 2019 må have en peberspray i eget hjem, så de kan forsvare sig, f.eks. i forbindelse med et røveri.

Regeringen og Dansk Folkeparti stemte for ved tirsdagens 3. behandling, og Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod er godt tilfreds, selv om DF havde ønsket sig en mere vidtgående lov.

”Det er rigtig godt, at vi kommer i gang med det her. Det er det mindst vidtgående forsvarsredskab, som vi nu tillader, at man må have i sit eget hjem,” siger Peter Kofod.

Peter Kofod: Køkkenknive og baseballkøller er farligere

Politiforbundet, flere eksperter og en samlet venstrefløj er modstander af at tillade peberspray. De frygter, at brugen af peberspray kan være med til at optrappe konflikter, men det afviser Peter Kofod:

”Jeg lytter altid til kritik, men min sunde fornuft siger mig, at det her er rigtigt. Jeg mener det er bedre at forsvare sig med en peberspray end med de langt farligere alternativer, som folk kunne vælge at bruge i selvforsvar, f.eks. køkkenknive eller baseballkøller,” siger Peter Kofod.

Skal evalueres efter 1-2 år

Dansk Folkeparti ser på sigt gerne, at loven udvides, så peberspray også kan bruges til selvforsvar udenfor hjemmet:

”Vi har aftalt, at vi evaluerer loven efter 1-2 år. Så ser vi, hvordan det er gået. Hvis det går godt, hvad jeg tror det kommer til, så vil vi anbefale, at loven udvides,” siger Peter Kofod.

Frygter du ikke, at pebersprayen nu kan blive brugt i forbindelse med familiestridigheder?

”Hvis man har lyst til at bruge et våben overfor hinanden i en familie, så har folk i dag langt farligere alternativer end peberspray,” siger Peter Kofod.

Loven indebærer, at straffen for ulovligt at bære en peberspray i det offentlige rum skærpes for personer, som tidligere har fået fængselsstraffe for at overtræde våbenlovgivning eller begå vold, røveri mv. Pebersprayen vil kun kunne købes i våbenhandlere eller hos andre forhandlere, som har en politigodkendelse.