Drabet i Malmø: Blev lægen skudt fordi hun var vidne?

0
3697
Blomster og lys på pladsen hvor en 30-årig kvinde blev skudt og dræbt på åben gade i bydelen Ribersborg i Malmø. Foto: Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Spørgsmålene tårner sig op efter mandagens brutale mord i Malmø – blev den unge kvinde dræbt af nogen, der var efter hendes kæreste – eller fordi hun selv har været vidne

Det var et mord så brutalt, at man ikke fatter det. En 31-årig kvinde med sit spædbarn i armene bliver skudt ned – vidner hører 7-8 skud. Hun dør i armene på en ældre kvinde, der er løbet til for at hjælpe, mens hendes barn nærmest mirakuløst er uskadt.

På sociale medier har hun fortalt om sin lykke ved at være blevet mor. Hendes venner og kolleger beskriver hende til svenske medier som en flittig studerende, der på vej mod sin eksamen som læge arbejdede i sundhedsvæsenet og som var stolt over at have holdt sig væk fra narko i modsætning til andre af hendes ungdomsvenner. Selv var hun glad for barnets far, hvis man skal tro billederne på nettet.

Manden i fare

Hendes kæreste var en af de yngre medlemmer af den bande på tretten mand, der i august 2008 stod bag Danmarkshistoriens største røveri. De blev relativt hurtigt arresteret og fik mellem syv og ti år fængsel. Som en central figur i forbindelsen Malmø-København blev han idømt otte års fængsel.

Selvom han har migrantbaggrund, beskrives han af svensk politi som svensker. Både ifølge Wikipedia og bogen Kuppet, der er skrevet af Line Holm Nielsen, skal han have været utilfreds med sin andel af rovet – hvor 57 millioner kroner aldrig er blevet fundet. Hans utilfredshed har været så højlydt, at han skal være blevet truet med at blive slået ihjel af de ledende i banden.

Men det er længe siden og der er sket meget i Malmøs kriminelle undergrund siden. Derfor spekulerer mange i, om motivet til drabet var af nyere dato.

Pressemøde med Malmøs vicepolitichef Mattias Sigfridsson og vicechefanklager Anna Palmqvist om mordet på den 30-årige kvinde. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

Kvindens egen rolle

Drabet på den unge kvinde beskrives som en regulær henrettelse. Hvis morderen af en eller anden grund har taget fejl af kvinden og hendes hårdtpumpede kæreste, så er det en bekvem forklaring for politiet. For hun har selv været vidne i en anden sag, og er hun blevet likvideret af den grund, er det straks en værre situation for politiet.

Svensk politi forsøgte i dag at lægge afstand til den teori. Man har ganske vist afhørt kvinden i forbindelse med et andet mord i kriminelle kredse i Malmø. Men forhøret beskrives som kort og skete på baggrund af hendes erhverv, siger svensk politi uden at forklare det nærmere.

Måske kommer afklaringen ved afhøringerne af en 19-årig mand, der nu er sigtet for have hjulpet til med våben og med at forberede mordet. Han er i forvejen tiltalt i en stor sag om narkokriminalitet. Han sad varetægtsfængslet i et døgns tid i den sag, inden politiet løslod ham.