Diktator presser EU: Sender tusindvis af migranter til Litauen

0
2113
Biler fra FRONTEX patruljerer langs den littauiske grænse til Hviderusland. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

EU’s grænsepoliti Frontex har leveret beviser for at den hviderussiske diktator Alexandr Lukasjenko har sendt op mod 4000 migranter fra Mellemøsten ind over grænsen til det lille naboland Litauen

Frontex har delt billeder fra dens droner, der viser migranter i lange række på vej mod grænsen til Litauen og dermed til EU. De fleste bliver formentlig stoppet inde i Litauen, der indtil mandag havde tilbageholdt 3832 migranter i skovene mellem Litauen og Hviderusland. To ud af tre af de tilbageholdte er irakere og ifølge iagttagere et klart eksempel på at Hviderusland bruger migranterne som pression mod EU.

Den tidligere udenrigsminister i Litauen, Linas Linkevicius har kaldt Hvideruslands handlinger for et udtryk for en ’hybrid form for aggression.” Lige så vigtigt er det, at den tyske regering har fordømt handlingerne i usædvanligt skarpe toner: ”Regimet i Hviderusland misbruger mennesker i nød til deres egen politisk fordel,” hedder det i en udtalelse fra udenrigsministeriet.

Regimet i Minsk bruger altså det at være menneskesmugler for at hævne sig på EU for tidligere sanktioner. Det er uklart, hvor meget regimet ellers tjener på denne menneskesmugling. Men klart er det, at man siden maj i år har tilladt Iraqi Airways at genoptage flyvninger til Hviderusland, som ellers var indstillet på grund af for lille efterspørgsel.

Efterhånden er der forbindelse direkte til fire irakiske byer. Og hvor Iraqi Airways først brugte mindre fly, har man indsat fly af jumbo-klassen. Dermed kan der komme 2000 nye migranter nordpå hver uge.

Død ved grænsen

I en bizar udmelding siger det halvofficielle telegrambureau i landet, at en irakisk mand i dag er død ved grænsen til Litauen. Bureauet skriver, at manden udåndede ’i armene på vores grænsevagter’. Skylden for mandens død lægges på grænsevagter på den anden side i Litauen, hvor man i går begyndte at tvinge migranter væk fra grænsen.

”Præsidenten blev med det samme informeret om dette chokerende mord på en iraker på vej tilbage fra Litauen,” tilføjede telegrambureauet skinhelligt.

Kilder: AFP, Bild, Spiegel