DF vil styrke lokale medier og skære i Danmarks Radio

0
1468
Dennis Flydtkjær er skatte- og medieordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF har lanceret et stort medieudspil forud for forhandlingerne om et nyt medieforlig. DF vil bl.a. have flyttet penge fra DR til de lokale og regionale medier. ”Det vil give en mere fair konkurrence mellem medierne,” siger DFs medieordfører Dennis Flydtkjær

De lokale medier skal styrkes, og Danmarks Radio skal beskæres. Sådan lyder to centrale punkter i et nyt medieudspil, som Dansk Folkeparti netop har præsenteret.

Udspillet har DFs medieordfører Dennis Flydtkjær med under armen, når forhandlingerne om et nyt medieforlig snart går i gang.

De lokale medier først:

DF vil med forskellige tiltage styrke de lokale og regionale medier. Puljen med redaktionel produktionsstøtte skal øges fra ca. 368 til 400 millioner kroner årligt, og loftet for, hvor meget hvert enkelt medie kan modtage, skal sænkes, så landsdækkende mediekoncerner med store millionoverskud får en mindre del af kagen.

DF vil desuden oprette en midlertidig udviklingspulje på 120 mio. over fire år, som regionale og lokale medier kan søge, og der skal afsættes 25 mio. kr. årligt til lokale ugeaviser. Desuden vil DF sætte fem millioner kroner af til såkaldt ‘mikrojournalistik’, dvs. medier, der laver helt borgernære nyheder.

“Vi mener, at det er vigtigt, at journalistikken er borgernær og tager udgangspunkt i den verden, vi lever i – i det som foregår omkring os. I dag er der 170-180 lokale ugeaviser og cirka 30 regionale aviser fordelt på hele landet, som leverer værdifuld journalistik. Vi vil ikke acceptere nyhedsørkener og endnu en centralisering, denne gang af medierne.  Journalister skal komme fra hele landet, bo i hele landet og dække hele landet,” skriver DF i udspillet.

“Vi vil ikke acceptere nyhedsørkener og endnu en centralisering, denne gang af medierne”

DF i udspillet “Medier i hele Danmark”

Besparelse skal genoplives

Pengene til de lokale medier skal hentes hos Danmarks Radio. DF vil genoplive den besparelse, som blev aftalt i sidste medieforlig, men som regeringen og dens støttepartier har skrottet. Det drejer sig om 618,5 mio. kr. i 2022, voksende til 1082,3 mio. kr. i 2025.

”De kan godt gøre det for færre penge. Mediestøtten til aviserne er på 358 mio. kr. DR får 3,5 mia. kr. DR skal være mere fokuseret og også bedre. Det vil give en mere fair konkurrence mellem medierne. Jeg vil hellere bruge på penge på regionale og lokale medier,” siger Dennis Flydtkjær til Avisen Danmark.

DF skriver i udspillet at:

”DR skal fokusere på indhold, der ikke udbydes af kommercielle udbydere, og DR skal langsomt og på en ordentlig måde omlægges fra den brede medievirksomhed, som DR er i dag, til en virksomhed, der udmærker sig inden for nyheder, oplysning, (dansk) kultur og læring”.

Samt at:

”Vores statsradiofoni skal koncentrere sig om sine kerneopgaver og levere det, som vi ikke kan få andetsteds på markedet. Derfor er det naturligt, at DR producerer danske programmer med udgangspunkt i fortællingen om det danske folk og det sted, vi kalder vort hjem, Danmark!”

Musik og mangfoldighed

DF vil indføre en ’Mangfoldighedskluasul’. Den skal sikre, at DR kommer ud i alle hjørner af landet. DR skal også styrke den danske musikarv ved at fokusere på folkemusik, salmer og dansktop.

DF vil også styrke borgernes adgang til DRs materiale. Et arkiv, hvor danskerne kan søge i DRs ca. fire millioner gamle klip, skal etableres af Det Kgl. Bibliotek, lyder det.

Du kan læse udspillet her: Medier i hele Danmark