DF vil have skærpet straffen for bombetrusler

0
1498
En bombetrussel mod Odense Banegård i 2014 blev anslået til at have kostet DSB 1 millioner kroner.

Bombetrusler straffes for mildt, mener DF, som både vil have skærpet straffen og indføre økonomiske sanktioner, så gerningsmændene skal betale de udgifter, som bombetruslerne giver til f.eks. politi og brandvæsen

Seks måneder fængsel, heraf fire måneder betinget. Det var dommen i Højesteret i 2015 til en tidligere Lalandia-medarbejder, som i august 2014 fremsatte bombetrusler mod sin arbejdsplads tre gange på tre dage. En opgørelse fra Lalandia viste efterfølgende, at bombetruslerne havde kostet Lalandia 435.000 kroner. Oveni kom myndighedernes udgifter, blandt andet 500 timers politiarbejde og 30 timers arbejde for brandvæsen og ambulance.

Men gerningsmanden blev ikke dømt til at betale erstatning. En dom i byretten på 60 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste, blev skærpet i både landsretten og Højesteret. Men den endelige dom lød ikke på mere end seks måneders fængsel, heraf fire måneders betinget.

Det er alt for lidt, mener Dansk Folkeparti. Partiet har fremsat i beslutningsforslag om skærpet straf og økonomiske sanktioner for at fremsætte bombetrusler. Synspunktet er, at bombetrusler er en langt mere alvorlig forbrydelse, end det afspejles i det nuværende strafniveau:

”Bombetrusler har meget store konsekvenser, både menneskelige og økonomiske, for dem, der udsættes for truslerne, og for de offentlige myndigheder, der skal håndtere truslerne. Derudover skaber bombetrusler en generel frygt i befolkningen, som særligt er aktualiseret af den forhøjede terrortrussel, der er imod Danmark,” skriver DF i forslaget.

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti fremsatte i 2015 et lignende forslag. Dengang var der et flertal i mod, men siden har Socialdemokratiet udtrykt sig positivt om skærpede straffe. Derfor gør DF nu et nyt forsøg.

Bombetrussel kostede 1 million kroner

Ifølge Justitsministeriet har Rigspolitiet ikke kendskab til sager, hvor der er blevet rejst erstatningskrav mod personer, som har fremsat falske bombetrusler. Det sker på trods af, at der ofte er store udgifter forbundet med bombetruslerne. Ud over Lalandia-sagen, nævner DF en sag fra 2014, hvor en bombetrussel mod Odense Banegård ifølge TV2 kostede DSB op mod en million kroner.

”De personer, der dømmes for fremsættelse af bombetrusler, også pålægges at betale for de omkostninger, som truslerne har forårsaget for de offentlige myndigheder,” skriver DF i forslaget.