Dommens dag for Theresa May

0
1880
Pro-Brexit demonstranter foran parlamentet fredag. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

I dag klokken 11.00 skulle Storbritannien have forladt EU. I stedet blev det til dommens dag for May – og dem, der skulle dømme, var hende ikke nådig

Nederlaget var ikke så stort som ved de to første afstemninger om aftalen. Men 344 stemte nej – deriblandt en del af hendes egne. Og kun 286 stemte ja, så der var et flertal på 58 imod hende og aftalen. Lige efter nederlaget sagde Theresa May, at nederlaget var alvorligt og at det vil få store konsekvenser for Storbritannien.

I oppositionen hedder det sig, at man med dagens afstemning har stemt i blinde. Man skulle forholde sig til halvdelen af aftalen med EU – den med alle detaljerne og det praktiske – mens den anden halvdel om det fremtidige samarbejde mellem de andre 27 EU-lande og UK er skudt til hjørne. De afgørende afsnit om overgangsperioder og grænseproblemer var dermed ikke en del af det, der skulle stemmes om.

Dagen igennem havde journalisterne i London travlt med at ringe og skrive til de enkelte politikere, der tidligere havde stemt imod Mays udgave af en Brexit-plan. For hvis Labour holder fast i at stemme imod, og med det lille nordirske parti DUP også stemmer imod på trods af at være en del af regeringens grundlag, så skal stort set alle andre stemme for May.

Det tungeste argument fra Theresa May lige inden parlamentets 650 medlemmer gik ud for at stemme var, at med endnu et nej til hendes plan risikerede de helt at stoppe Brexit. Det fik en række af de ledende modstandere blandt de konservative til at skifte side under dagens debat – herunder den tidligere udenrigsminister Boris Johnson.

Parlamentet fredag. Foto: PRU / AFP

Men alt sammen ikke nok til at sikre et flertal. De allerførste reaktioner tyder også på, at det i høj grad var den enkeltes modvilje mod Theresa May, der fik dem til at holde fast i deres nej. For afgørelsen i dag har ikke nødvendigvis bragt Storbritannien tættere på det konsekvente farvel til EU uden en aftale, som mange af hendes modstandere i det konservative parti ønsker.

For mange briter bliver dagens afstemning i det hele taget set som et forræderi overfor folkets vilje, fordi den amputerede aftale ikke giver noget klart resultat. Løbende igennem dagen tiltog mængden af briter, som demonstrerede udenfor parlamentet med krav om at respektere folkeafstemningen om Brexit. Til aften venter britisk politi flere protester og måske endda optøjer.

Sidste nyt: EU’s ledere holder ekstraordinært topmøde den 10. april – to dage inden Storbritannien kan forlade EU uden en aftale.