Skæv mediedækning: TVs debatprogrammer er fyldt med folk fra København

0
3536
59 pct. af deltagerne i "Debatten" kom i følge Balance Danmarks undersøgelse fra virksomheder eller organisationer med base i Byen København, som omfatter København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner

80 % af deltagerne i de store debatprogrammer på TV har base i København, viser analyse fra foreningen Balance Danmark. Formanden Kim Ruberg mener, at det understreger, at der er brug for en public service-station med udgangspunkt i Vestdanmark. ”Nyhedsdækningen minder mere og mere om lokalnyheder fra København,” mener han

Fire ud af fem deltagere i de store debatprogrammer på DR og TV2 kommer fra en virksomhed eller organisation, der ligger i Hovedstadsområdet. Heraf kommer langt størstedelen fra København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør kommuner.

Det viste en analyse sidste år fra foreningen Balance Danmark, en partipolitisk uafhængig organisation, der kæmper for et Danmark i geografisk balance.

Det er programmerne Deadline, Debatten, News & Co. og Presselogen, som Balance Danmark har undersøgt. Foreningen, som tidligere hed Danmark på Vippen, har fokuseret på området ”Byen København”, som er København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør. Dette område huser 13 procent af den danske befolkning, men alligevel er det virksomheder eller organisationer med base her, som leverer langt størstedelen af deltagerne i de fire programmer:

Deadline: 72 pct. (86%, hvis MF’eres arbejdssted registreres som Christiansborg jf. 2.1).

Debatten: 59 pct. (86%, hvis MF’eres arbejdssted registreres som Christiansborg jf. 2.2).

NEWS & Co: 86 pct. (86%, hvis MF’eres arbejdssted registreres som Christiansborg jf. 2.3).

Presselogen: 74 pct. (77%, hvis MF’eres arbejdssted registreres som Christiansborg jf. 2.4).

Hvis Christiansborg og dermed folketingsmedlemmer tælles med som Byen København, er det 84 pct. af deltagerne, der har base her.

Hvor kommer deltagerne fra i Deadline, Debatten, News & Co. og Presselogen? Fra Balance Danmarks analyse, som er baseret på egen optælling over en længere periode i 2017.

Lokalnyheder fra København

Dét understreger for Balance Danmarks formand Kim Ruberg, at der er en klar skævhed i mediedækningen i Danmark. Der er brug for at rykke flere medier ud i landet, mener han.

”84 procent af dem, der inviteres ind for at diskutere landspolitiske emner, har deres dagligdag i København. Det sker på trods af, at to tredjedele af landets befolkning bor udenfor hovedstaden og betaler to tredjedele af public service-stationernes budgetter. Men de bliver stort set ikke hørt. Det er dybt forkert,” siger Kim Ruberg.

”Nyhedsdækningen minder mere og mere om lokalnyheder fra København. Det er ikke tilfældigt, at Avisen Danmark (den fælles sektion i Jysk-Fynske Mediers dagblade, red.) har flere læsere end Politiken og Berlingske til sammen. Det skyldes, at folk ude i landet ikke gider læse københavnske lokalaviser. De vil læse en avis, der ved noget om det lokalområde, de bor i,” siger Kim Ruberg.

Han er selv bosiddende i Jylland og har gentagne gange måttet takke nej til at deltage i debatprogrammer på TV, fordi optagelserne skulle finde sted i København.

”Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har måttet sige nej, fordi jeg skal passe mit arbejde og derfor ikke har tid til at tage til København. Nogle gange kan man så i stedet få lov at blive interviewet fra Aarhus, mens studieværten og de øvrige deltagere sidder i København. Men har du prøvet det? Så skal man sidde alene i en boks og kigge ind i en væg og selv betjene knapperne. Det er dybt frustrerende,” siger Kim Ruberg.

Andelen af deltagere fra landsdele og landsdelens andel af den samlede befolkning. Kilde: Balance Danmark

Journalister skal ud, hvor folk bor

Han bakker derfor op om, at den nye FM4-kanal skal placeres til Vestdanmark, når Radio24syvs sendetilladelse udløber den 31. oktober 2019. For selv om Radio24syvs ledelse mener, at de er landsdækkende med anslået 1,1 millioner ugentlige lyttere, hvoraf mange bor i provinsen, så mener Balance Danmarks formand ikke, at ”den originale taleradio” dækker hele Danmark.

”Helt ærligt, jeg synes ikke det er noget argument, at man har mange lyttere ude i landet. Det er jo fordi folk ikke har andet valg, hvis de vil høre taleradio. Det er ikke tilfældigt, at lokalradioer mange steder har højere lyttertal end DR og Radio24syv. Det er fordi de ved noget om det område, de sender i. Jeg ville meget hellere lytte til en radio, der er forankret i Jylland,” siger Kim Ruberg.

Kim Ruberg er formand for Balance Danmark, der kæmper for et Danmark i geografisk balance.

Han mener, at meget af journalistikken på de store kanaler henvender sig til de samme mennesker i og omkring Christiansborg. ”De dækker ting, der kun interesse for en lille rundhylskreds omkring Slotsholmen,” som han siger. I stedet er der brug for journalistik, som baseres på reel viden om det liv, der leves udenfor hovedstadsområdet.

”Det ville være godt, hvis vi fik flere journalister derud, hvor folk bor. Når to tredjedele af befolkningen bor udenfor hovedstadsområdet, er det ikke i orden, at de må nøjes med nogle få minutters regional radio og tv om dagen. Vi mangler politiske historier, der ser Danmark fra størstedelen af danskernes udgangspunkt. Hvad betyder det for eksempel, at Danmark rykkes skævt, fordi stadig mere koncentreres i hovedstadsområdet,” siger Kim Ruberg.

“Vi mangler politiske historier, der ser Danmark fra størstedelen af danskernes udgangspunkt”

Kim Ruberg, formand, Balance Danmark

Send debatprogrammer rundt i landet

Balance Danmark har selv foreslået, at tv-stationerne flytter deres debatprogrammer ud i landet, f.eks. ved at lave programmerne på skift hos TV2s regioner. Så kan folketingsmedlemmer deltage i det område, hvor de selv er valgt og de kan debattere med borgere, erhvervsfolk, kulturfolk osv. fra deres eget område:

”Det er tydeligt, at beliggenheden af studierne i hovedstadsområdet gør det mere attraktivt for deltagere, der arbejder i København, at deltage end for deltagere, der arbejder længere væk. Danmark på Vippen (nu Balance Danmark, red.) ser det derfor som en helt klar nødvendighed for en bredere repræsentation af deltagere, at udsendelserne optages flere steder i landet. Optagelser rundt omkring i landet vil naturligt give mulighed for en helt anden geografisk sammensætning af debatpanelerne,” skriver foreningen i sin analyse, der udkom i april 2018.

Læs analysen her: Geografisk fordeling af deltagere i nationale debatprogrammer

Radio24syvs sendetilladelse udløber den 31. oktober 2019. Kanalens ejere, Berlingske og Peoples Group, meddelte torsdag, at de ikke vil søge om at få den FM4-tilladelse. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

TV2 har svigtet

TV2 har ellers hovedsæde i Odense, men Kim Ruberg konstaterer, at det meste af stationens nyhedsdækning nu foregår fra København:

”Havde man dog bare holdt fast i at TV2s nyhedsudsendelser og TV2 News skulle sendes med udgangspunkt i Odense. Sådan var det i de første år, og det gav en helt anden indsigt i, hvad der er vigtigt for folk ude i landet. Nu er de på nyhedssiden blevet en del af rundhylskredsen omkring Slotsholmen,” mener Kim Ruberg.

Rigeligt med talenter i provinsen

Og der skal nok være rigeligt med talenter, der kan lave god radio i Vestdanmark. Kim Ruberg køber i hvert fald ikke Radio24syvs programchef Mads Brüggers synspunkt om, at der ikke talentmasse nok i provinsen til en station på Radio24syvs niveau. Som programchefen sagde til Berlingske: ”Det kan godt være, at der går en usleben diamant rundt i Viborg, men hvis han eller hun ikke allerede var blevet opdaget, så ville det være meget mærkeligt.«

Den udtalelse gør Kim Ruberg vred:

”Jeg kan blive så vred over synspunktet om, at der ikke er talent udenfor hovedstaden. Der er masser af talenter. De virksomheder, som klarer sig i konkurrencen på de internationale eksportmarkeder og som Danmark lever af, de ligger uden for hovedstaden. Hvis ikke de var der, ville man ikke have noget at leve af i København. Den ældste journalistuddannelse ligger også i Aarhus, og de lokale dagblade i provinsen har bedre fat i deres områder, end Berlingske og Politiken i deres københavnske lokalområde. Så selvfølgelig kan der laves et godt public service-medie fra Vestdanmark,” siger formanden for Balance Danmark, Kim Ruberg.

“De virksomheder, som klarer sig i konkurrencen på de internationale eksportmarkeder og som Danmark lever af, de ligger uden for hovedstaden”

Kim Ruberg, formand, Balance Danmark