DF: Tre års fængsel til vanvidsbilist, der dræbte tre, er alt for lidt

0
1803
DFs næstformand Morten Messerschmidt stillede sammen med retsordfører Peter Skaarup onsdag spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup om strafniveauer for vanvidsbilister. Fra Folketings-TV

Dansk Folkeparti vil have minimumsstraf på fem år til vanvidsbilister, der dræber i trafikken. Regeringen er på vej med forslag til skærpede straffe men ser kritisk på minimumsstraffe

En dom på tre års fængsel til en 26-årig vanvidsbilist, som med 150 kilometer i timen og alkohol i blodet dræbte tre personer i Bogense på Fyn i sommer, har udløst krav om skærpede straffe blandt flere partier i Folketinget.

Dansk Folkeparti stillede onsdag spørgsmål i Folketinget til justitsminister Nick Hækkerup (S) om sagen. Her erklærede ministeren, at han også finder straffen på tre års fængsel alt for mild.

“Jeg er dybt forarget og frustreret, når jeg hører, at en person idømmes 3 års fængsel for i spirituspåvirket tilstand og med en hastighedsoverskridelse på over 100 pct. at have påkørt en anden bil med det resultat, at tre mennesker har mistet livet,” sagde Nick Hækkerup.

Han fortalte, at regeringen er på vej med et lovforslag, der lægger op til markant skærpet strafniveau.

Debatten i onsdagens spørgetid kan ses her

Minimumsstraf på fem år

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup glæder sig over ministerens udmelding. Men han ærgrer sig over, at regeringen ikke er villig til at gå hele vejen og bakke et forslag fra DF op om, at der skal være en minimumsstraf på mindst fem år i sager med persondræbende vanvidskørsel.

“Det er utroligt vigtigt, at vi sikrer, at der er en bund på 5 års fængsel. For vi skal sende et signal, der ikke er til at misforstå, over for dem, der kører vildt og voldsomt i et område, hvor man jo faktisk slet ikke må køre særlig stærkt,” sagde Peter Skaarup til justitsministeren i onsdagens spørgetid i Folketinget.

DFs retsordfører Peter Skaarup under onsdagens debat i Folketinget.

Højere straf ved flere ofre

DFs næstformand Morten Messerschmidt supplerede med et forslag om, at det straffen skal skærpes yderligere, når der flere ofre:

“Man kunne jo ændre loven derhen, at man lavede en minimumsstraf, også ved det uforsætlige, og fjernede kumuleringsreglerne, sådan at slår man tre ihjel, bliver man altså dømt for tre gange minimumsstraffen,” sagde Morten Messerschmidt.

“Ville det ikke være rimeligt, ikke mindst over for de efterladte og ofrene, at man simpelt hen ryddede hele den tvivl af vejen og så sagde, at sætter man sig overhovedet i den her vanvittige situation, idømmes man en minimumsstraf, 5 år, ligesom vi kender det fra manddrab i § 237, og en pr. person, man slår ihjel?,” fortsatte han.

Justitsminister afviser minimumsstraf

Justitsminister Nick Hækkerup svarede, at det er “utroligt besnærende” med sådanne forslag, når man er forarget over en konkret sag. Men han advarer alligevel mod minimumsstraffe:

“Hvis man laver en minimumsstraf, skal man jo bare være klar over, at det ikke kun omfatter den konkrete sag, som man forestiller sig eller har for, men at den så også skal finde anvendelse i alle andre sager, hvor der kan være omstændigheder, som gør, at det i situationen ikke ville fremstå lige så fornuftigt at gøre det. Derfor synes jeg, det er et fornuftigt princip at sige: Vi vil gerne indikere et strafniveau, men det er domstolene, der i den konkrete sagsvurdering vurderer, hvad dommen så konkret skal være,” sagde ministeren.

Debatten i onsdagens spørgetid kan ses her