DF afviser kritik fra SF og Enhedslisten, som beskylder DF for ikke at ville være med til at afskaffe de udskældte modregningsregler for pensionister under forhandlingerne om Arne-aftalen. “Venstrefløjen afviste vores finansiering-forslag, og regeringens model ville have været dyr for mange pensionister,” siger DFs finansordfører Rene Christensen
Venstrefløjen beskylder Dansk Folkeparti for at have forrådet både folke- og førtidspensionister, da aftalen om tidlig tilbagetrækning, kendt som Arne-pensionen, blev forhandlet på plads for knap to uger siden.
Anklagerne skyldes, at Dansk Folkeparti ikke ville være med til at finansiere en afskaffelse af den udskældte modregning. Det er den regel, der betyder, at folke- og førtidspensionister trækkes i ydelse, hvis de har en ægtefælle med en indkomst over en vis grænse.
Men påstanden har intet på sig. Det siger Rene Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, til ditOverblik.
Det var tværtimod Dansk Folkeparti, der bragte forslaget om afskaffe modregningen ind i forhandlingerne om Arne-pensionen, siger Rene Christensen. Men partierne kunne ikke blive enige om finansieringen, og da DF ikke kunne få de øvrige partier med til at bruge af det økonomiske råderum – det forventede overskud på de kommende års offentlige budgetter – så endte det med, at afskaffelsen af modregningen gled ud af den endelige aftale om Arne-pensionen.
138.000 pensionister stod til at tabe penge
Forinden havde regeringen til de afsluttende forhandlinger præsenteret en model, hvor afskaffelsen af modregningen skulle finansieres med skat på banker og aktier. Det ville Dansk Folkeparti ikke være med til, og da beregninger samtidig viste, at det kun var lidt over halvdelen af de berørte førtids- og folkepensionister, der ville få en gevinst ved afskaffelsen, sagde DF nej.
“Regeringen kom med en model, der kostede 460 millioner kroner. De lagde op til at kigge på fradragsreglerne, så alle blev behandlet som enlige, så man ikke kan deles om fradrag. Beregninger fra finansministeriet og beskæftigelsesministeriet viste, at hvis man gjorde det, så ville 131.000 folkepensionister i gennemsnit tabe 14.200 kroner årligt, mens 7000 førtidspensionister i gennemsnit ville tabe lidt over 13.000 kroner i gennemsnit. Omvendt ville 142.000 folkepensionister og 29.000 førtidspensionister kunne tjene på det. Det havde altså ret store konsekvenser for mange mennesker, og det skulle med i overvejelserne. Vi mente ikke, at vi kunne træffe sådan en beslutning på så løst et grundlag i sidste øjeblik en fredag nat,” siger Rene Christensen med henvisning til, at Arne-aftalen blev indgået tidlig lørdag morgen den 10. oktober.
“Vi kunne ikke træffe sådan en beslutning på så løst et grundlag en fredag nat”
Rene Christensen, finansordfører, Dansk Folkeparti
Dansk Folkeparti havde selv foreslået, at afskaffelsen af modregningen blev finansieret ved at genindføre brugerbetalingen til udlændinges danskundervisning, og ved at afskaffe muligheden for, at udlændinge kan få dagpenge fra første dag i Danmark. Det skal først være muligt efter syv år, mener DF. De forslag ville tilsammen have givet 300 millioner kroner, ifølge Rene Christensen.
Enhedslisten og SF skød dog DFs finansieringsforslag ned, og de to partier ville heller ikke være med til at tage penge fra råderummet.
”Venstrefløjen ville under ingen omstændigheder bruge af råderumspengene. Man mente ikke, at der skulle bruges velfærdspenge på en afskaffelse af modregningsreglerne. Man synes altså, at det er vigtigere at bruge penge på, at Ali kan få gratis danskundervisning,” som Rene Christensen udtrykker det.
SF og Enhedslisten kritiserer DF
SFs Karsten Hønge har været meget skarp i kritikken af Dansk Folkeparti. Til Jyllands-Posten sagde han søndag, at ”Dansk Folkeparti forråder folkepensionisterne og førtidspensionisterne”.
”Partiet lod ikke bare muligheden forsvinde mellem hænderne på sig. DF brugte hænderne til at feje det af bordet. Det er for mig ubegribeligt,” sagde Karsten Hønge.
Enhedslistens Victoria Velásquez skældte også ud:
”Jeg synes, at det er hamrende ærgerligt, at Dansk Folkeparti lukkede døren for den mulighed, vi havde for at få ryddet op i reglerne,” sagde hun.
“Jeg synes, at det er hamrende ærgerligt, at Dansk Folkeparti lukkede døren for den mulighed”
Victoria Velásquez, Enhedslisten, til Jyllands-Posten
Afviser røde partiers kritik
Rene Christensen affejer kritikken. Han gør opmærksom på, at SF og Enhedslistens finansieringsforslag ville have haft andre konsekvenser. For eksempel for den grønne omstilling.
”Al politik har konsekvenser. Når vi f.eks. skal lave grøn omstilling, skal vi have noget risikovillig kapital, og hvem har det? Det har dem, som SF og Enhedslisten ville lægge ekstra skatter på,” siger Rene Christensen.
Forventer modregningsregler afskaffes i finansloven
Han tilføjer, at han forventer, at SF og Enhedslisten nu vil gøre afskaffelsen af modregningsreglerne til et højt prioriteret krav under finanslovsforhandlingerne:
”SF og Enhedslisten har markeret sig meget kraftigt på det her. Det er blevet en mærkesag for dem, så jeg regner da med, at de vil kræve at få det med i finansloven, og det har vi det fint med. Vi vil meget gerne være med til at afskaffe ægtefælle-afhængigheden. Det kunne bare ikke lade sig gøre i det lokale, hvor vi forhandlede om tidlig tilbagetrækning,” siger Rene Christensen.
Han regner med, at SF og Enhedslisten i finanslovsforhandlingerne vil foreslå, at afskaffelsen finansieres via det økonomiske råderum. Sådan som DF foreslog det i Arne-forhandlingerne.
”Og jeg regner da også med, at de finder en løsning for de 138.000 folke- og førtidspensionister, som ville have mistet penge, hvis man havde valgt den løsning, som regeringen fremlagde under forhandlingerne,” tilføjer DFs finansordfører Rene Christensen.
Læs også: