DF: Skandaløst, at rumænske forbrydere afsoner straf i Danmark

0
3269
Peter Skaarup (DF) finder det skandaløst at så få rumænere er blevet sendt til afsoning i deres hjemland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Rumænske forbrydere afsoner straffe i Danmark, hvor fængslerne i forvejen er fyldte. DF mener, at det skal have konsekvenser, hvis ikke Rumænien tager imod flere af sine egne kriminelle

Skiftende danske regeringer har flere gange forsøgt at sende rumænske borgere, som er dømt for kriminalitet i Danmark, til afsoning i deres hjemland. Ifølge oplysninger, som Jyllands-Posten har fået fra Justitsministeriet, har Danmark på to et halvt år 55 gange forsøgt at få en udlænding overført til afsoning i Rumænien, men det er kun lykkedes 18 gange. I 26 tilfælde er sagerne blevet opgivet, fordi den dømte udlænding blev løsladt fra det danske fængsel, da sagsbehandlingstiden var for lang. I seks sager har Rumænien afvist Danmarks ønske.

Flere har forsøgt – ingen er lykkes

I 2018 satte den daværende konservative justitsminister Søren Pape gang i 23 sager om overførsel af fanger til Rumænien. Det skete med budskabet om at “stærkt kriminelle udlændinge hører ikke hjemme i Danmark”.

Efter syv måneder var ingen af sagerne afgjort.

Også den nuværende forsvarsminister Trine Bramsen var som retsordfører for Socialdemokratiet kritisk overfor, at rumænske forbrydere afsoner i Danmark. Men efter at Socialdemokratiet har haft regeringsmagten i halvandet år, er der ikke meget, der har ændret sig. I følge Jyllands-Posten er blot otte rumænere sendt til afsoning i deres hjemland på den tid.

DF: ”Det må have konsekvenser”

Skuffelsen og frustrationen er også stor hos Dansk Folkeparti. Partiets retsordfører Peter Skaarup siger til Jyllands-Posten:

”Det er skandaløst, at vi endnu ikke har fundet en holdbar løsning på udenlandske kriminelle i Danmark. Det må være, fordi regeringen ikke har sat magt bag ordene og talt med store bogstaver over for Rumænien”.

Dansk Folkeparti vil nu stille forslag i Folketinget om at suspendere udbetaling af børnecheck til rumænske borgere, der arbejder i Danmark, indtil Rumænien tager imod de dømte kriminelle. Skaarup siger til Jyllands-Posten, at han erkender, at forslaget formentlig vil stride imod de EU-regler, der giver arbejdende rumænere i Danmark ret til børneydelse.

”Men når Rumænien ikke følger de spilleregler, der findes i EU, må det have konsekvenser”, siger Peter Skaarup til Jyllands-Posten.