Psykiatrien trænger stadig til et løft

0
1389
Politi ved bosted i Fårevejle, hvor en 29-årig mand onsdag blev dræbt af en 19-årig beboer. Foto: Jokum Tord Larsen/Ritzau Scanpix

Af Jan Herskov, politiassistent og regionsrådsmedlem og Kim Malmberg Hansen, SOSU- arbejder i psykiatrien. Begge er kandidater for Dansk Folkeparti til regionsvalget 2021

På årets næstsidste dag skete det igen, det vi alle havde frygtet. Endnu et meningsløst drab på en ansat på et bosted. Da vi hørte nyheden, fik vi begge et sug i maven, og tænkte ej det er bare løgn. Endnu en ansat har mistet livet, for at passe sit arbejde. Vores tanker går til de efterladte.

Jan Herskov

Siden 2012 har der været 6 drab på bosteder, der er det synlige bevis på at der er noget helt galt. Vi har begge et arbejde der gør at vi dagligt er vidne til en psykiatri der bløder. I det følgende vil vi prøve at beskrive hvad der er skyld i at det går så galt.

Vi ser hvordan flere og flere voksne får psykiske lidelser, og har brug for hjælp i det psykiatriske system. Vi ser hvordan flere og flere unge får angst depressioner og andre psykiske udfordringer. Vi har været vidne til at der er skåret på psykiatrien i en årrække, med det 2 procent sparekrav, og personalet bare må løbe hurtigere og hurtigere.

Når der ikke er tid til omsorg kan det være svært at opfange de signaler fra de borgere der er i psykiatrien man gerne vil hjælpe.

Kim Malmberg

Vi ser hvordan politiet må bruge en masse resurser på borgere, der trænger til en indlæggelse, for derefter at erfare at den borger der blev indlagt søndag aften, er udskrevet igen 4 dage efter. Fordi man manglede en plads.

Vi har en viden om hvad der skal til for at trække psykiatrien i den rigtige retning.

Og hvad skal der så til?

Jo langt flere sengepladser, langt flere varme hænder og mere uddannet personale.

Hænder er i sig selv ikke nok, vi skal have psykiatrisk uddannet personale der ved hvordan man bedst passer borgere, der har en psykisk lidelse.

I den forbindelse er relationer en meget vigtigt faktor. I psykiatrien arbejder man med kontaktpersoner. Det er vigtigt at den der er indlagt har sin egen faste kontaktperson.

Lige så vigtigt er det at beboerne på bostederne har faste kontaktpersoner, der kender dem, og bliver borgeren dårlig, er der en åben plads i psykiatrien, hvis der er behov for det.

Nogle af vores mål i Dansk Folkeparti er:

Langt flere akut pladser i psykiatrien

Langt flere varme hænder i psykiatrien. Der skal ansættes mere uddannet personale.

Den ambulante psykiatri skal styrkes langt mere.

Og så skal der i psykiatrien oprettes dobbeltdiagnoseteams hvor man både behandler den psykiatriske lidelse og det misbrud der desværre tit er. De tilbud, der nu delvis er i kommunerne eller psykiatrien, skal samles ét sted.

Normeringerne er på mange bosteder alt for lave, ikke at bostedet ønsker det sådan, men der er simpelt hen ikke penge til at ansætte mere personale.

Misbrug på bosteder er slet ikke en del af den offentlige debat, og det undrer os.

VIVE lavede tilbage i 2017 en undersøgelse af beboere på bosteder og deres misbrug. ” Man kan heri læse, at et af de elementer, der spiller ind på forekomsten af vold på botilbud, er beboernes alkohol- eller stofafhængighed. ”

FOA har også flere gange beskrevet problemet.

Det er helt tydeligt at vold og stoffer hænger sammen.

– Når Folketinget skal i gang med at diskutere en ti års psykiatriplan, så skal der fokus på socialpsykiatrien, ellers kan vi risikere at få en ny tragisk hændelse igen.