Glad DF-ordfører: Ny politisk aftale sikrer flere praktikpladser

0
1707
Marlene Harpsøe. Foto: Steen Brogaard

Erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe (DF) glæder sig over ny aftale mellem DF, S og regeringen. Fremover vil udbud om offentlige opgaver give flere praktik- og uddannelsespladser

Elever på erhvervsuddannelserne kan se frem til et større udbud af praktik- og uddannelsespladser, takket være en aftale, som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har indgået med regeringen. Aftalen betyder, at virksomheder, som får opgaver for det offentlige, skal oprette flere praktikpladser.

I dag stilles der først krav om praktikpladser, når en opgave for en kommune, region eller staten har en værdi af mere end 10 millioner kroner. Men DF og Socialdemokratiet har nu presset erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til, at der skal stilles krav om praktikpladser, allerede når værdien er fem millioner kroner eller mere. Opgaven skal, som hidtil, være af mindst af seks måneders varighed, for at være omfattet.

”Det er rigtig godt, at det er lykkedes os at presse ministeren på dette område. Det er vigtigt, at vi fra det offentliges sider gør at hvad vi kan for at der bliver oprettet flere praktikpladser,” siger Marlene Harpsøe, erhvervsuddannelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Der mangler 10.000 praktikpladser, så denne aftale løser ikke problemet alene. Men den sender et vigtigt signal, mener Marlene Harpsøe:

”Det sender et vigtigt signal om, at det offentlige gerne vil bidrage, men at det først og fremmest er de private virksomheder der skal løse problemet,” siger Marlene Harpsøe.

Hvor mange praktikpladser, der kommer ud af aftalen, vides ikke. Der indgår nemlig et ”proportionalitetsprincip” i vurderingen af opgaver, dvs. at antallet af praktikpladser skal stå i forhold til opgavens art. Men det kan være alle typer af udbud – både byggerier og serviceydelser, f.eks. levering af mad eller rengøring – og ifølge ministeriets beregninger, så ville 50 ekstra udbud have været omfattet af praktik-pladskravet, hvis reglen havde været gældende i perioden 2015-2017.

Ifølge Marlene Harpsøe er aftalen en af flere initiativer, som vil forbedre praktikplads-situationen. Også den nye erhvervsuddannelsesaftale til 2,3 milliarder kroner vil gavne, og så vil det ifølge Harpsøe gavne, at hun har fået afsat penge til at få forbedret erhvervspraktikken i Folkeskolen, så den kan deles op i nogle timer over en længere periode. Det kan skabe kontakter mellem unge og virksomheder, mener hun.

”Det er meget vigtigt, at vi gør noget ved praktikplads-situationen. Der er ingen tvivl om, at det får nogle unge til at droppe at tage en erhvervsuddannelse, fordi de har hørt, at det svært at skaffe en praktikplads,” siger Marlene Harpsøe.